Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ο Μένιος του Αλέξη και η Τουρκάλα…

Του Κώστα Στούπα από το capital.gr

1) Ο Μένιος του Αλέξη και η Τουρκάλα Μάτα Χαρι…

Την εβδομάδα που πέρασε κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση Καλογρίτσα με τις τηλεοπτικές άδειες…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η πρόταση αφορά στα αδικήματα της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος.

Το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου θα αφορά στα 3 εκατ. ευρώ που φέρεται πως έλαβε ο Καλογρίτσας από την CCC για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ θα εξεταστούν και σχετικές καταγγελίες από επιχειρηματίες…

Η υπόθεση μοιάζει να είναι “καρμπόν” με τις παλαιότερες υποθέσεις Πώποτα, Κοσκωτά κατά τις οποίες το πρώιμο ΠΑΣΟΚ μεθόδευε να ελέγξει τον Τύπο τις δεκαετίες του ’80 και ’90. 

Ο Μένιος Κουτσόγιωργας, άλλοτε δεξί χέρι του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε εμπλακεί στην υπόθεση Κοσκωτά, δεν πρόλαβε να καταδικαστεί καθώς απεβίωσε κατά την ώρα της δίκης του εντός της αιθούσης του δικαστηρίου.

Στη στήλη αυτή είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα από τον Οκτώβριο του 2015 την κατάληξη του όλου εγχειρήματος της πραξικοπηματικής μεθόδευσης ελέγχου του Τύπου και του παράπλευρου πλουτισμού των εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα: “Όλες οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον της μεταπολίτευσης προσπαθούσαν να ελέγξουν τον Τύπο και να εξασφαλίσουν μια επαρκή με αμοιβαία συμφέροντα διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας.

Αρκεί να θυμίσουμε τις περιπτώσεις Πώποτα και Κοσκωτά οι οποίες ήταν οι αντίστοιχες κινήσεις του πρώιμου ΠΑΣΟΚ να ελέγξει τον Τύπο και να δημιουργήσει φιλικά επιχειρηματικά τζάκια.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του Μαξίμου δείχνουν να ξεχνούν πως αμφότερες οι περιπτώσεις των αχυρανθρώπων της 4ης εξουσίας βρέθηκαν στη φυλακή και η κυβέρνηση που τους ανέδειξε κλονίστηκε, οδηγώντας το κράτος για πρώτη φορά επί οικουμενικής, μετά από πολλές δεκαετίες σε στενότητα καταβολής και αυτών των λίγων, συγκριτικά τότε, μισθών και συντάξεων…”. 

ΜΙΤ: Feyza Barutçu-κόρη ανώτατου αξιωματικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η Τουρκάλα Μάτα Χάρι…

Η δεύτερη καυτή πατάτα που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας είναι αυτή της σχέσης του διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου με Τουρκάλα στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας για την οποία υπάρχουν καταγγελίες για κατασκοπική δράση.

Ο κ. Απόστολος Δοξιάδης ήταν μεταξύ αυτών που το 2016 συμμετείχε στην εκστρατεία μη έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα το οποίο τελικά η ελληνική δικαιοσύνη παραχώρησε.

Ο “ημιδικτάτωρ” της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προβεί σε επιθετικές δηλώσεις και απειλές εναντίον της χώρας μας τότε, υποστηρίζοντας πως ο  πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο, κ. Τσίπρας, του είχε υποσχεθεί την άμεση έκδοση των αντιφρονούντων.

Η ιστορία αυτή εξηγεί την εμπλοκή του κ. Δοξιάδη με την υπόθεση, την οποία φαίνεται πως συνέχισε να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς.

Ο κ. Δοξιάδης κατήγγειλε δημόσια πριν λίγες μέρες με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα πως πέρα από την ανάρμοστη σχέση της συμβίωσης ενός στελέχους μιας κυβέρνησης με θέση “κλειδί” κοντά στον πρωθυπουργό με στέλεχος ξένης πρεσβείας, στη συνέχεια έχουν προκύψει καταγγελίες πως η συγκεκριμένη Τουρκάλα είναι ύποπτη για κατασκοπική δράση στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα γράφει: “Θα αναφέρω εδώ μία, άκρως ενδεικτική, τη μαρτυρία του Ναυτικού Ακολούθου στην Τουρκική Πρεσβεία, πλοιάρχου Halit Tunc, που απέδρασε στη Δύση λίγο μετά το ψευδο-πραξικόπημα.

“Λίγο καιρό αφότου έφυγα από την Αθήνα για την Ευρώπη, μου τηλεφώνησε η σπιτονοικοκυρά μου για να μου πει ότι κάποια κυρία Feyza Barutçu, που δήλωσε στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας ήρθε στην πολυκατοικία μας και ζήτησε πιεστικά να της ανοίξει το διαμέρισμά μου για να το ψάξει.

Όταν η σπιτονοικοκυρά αρνήθηκε, η Barutçu υπήρξε άκρως φορτική και απειλητική, λέγοντας ότι ήμουν τρομοκράτης, και η σπιτονοικοκυρά είχε υποχρέωση να της ανοίξει. Εκείνη δεν ενέδωσε.

Την επομένη η Barutçu επανήλθε, με τον υφιστάμενό της Altay Ceylanoglu, και φορτικά πίεζαν και οι δύο τη γυναίκα να ανοίξει την πόρτα, πάλι επικαλούμενοι την τρομοκρατία. Η καλή σπιτονοικοκυρά αρνήθηκε πεισματικά, λέγοντας ότι δεν θα ανοίξει αν δεν υπάρξει ένταλμα έρευνας από την Ελληνική Εισαγγελία.”

Αυτά η δημοκρατική κυρία Barutçu. Και αυτά επί της δημοκρατικής κυβέρνησης του Σύριζα.

Παρεμπιπτόντως, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης παραμένει διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης…”

Από τα παραπάνω συνάγεται πως η Τουρκάλα διπλωμάτης είχε και άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα και τούτο θέτει τη σημερινή κυβέρνηση προ της ευθύνης να ερευνήσει τις δραστηριότητές της και αν αυτή βρίσκεται ακόμη στην τουρκική πρεσβεία να ζητήσει την απέλασή της λόγω αυτών των δραστηριοτήτων.

Οι εξελίξεις αυτές  θέτουν επίσης  τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ της ευθύνης να ξεκαθαρίσει δημόσια, τον λόγο που διατήρησε ως διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου κάποιον που συζούσε με στέλεχος πρεσβείας χώρας που έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα με αυτά της Ελλάδας.

Οφείλει να διευκρινήσει αν πρόκειται για τη συνήθη σε πολλά τμήματα της αριστεράς εθνομηδενιστική αφέλεια ή υπάρχουν άλλου είδους λόγοι;

Τέλος, η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει αν ευσταθούν οι παραπάνω καταγγελίες του Τούρκου αντιφρονούντα αξιωματικού και αν συμβαίνει αυτό, ποιες είναι οι πιθανές πληροφορίες που είναι πιθανόν να έχουν διαρρεύσει μέσω της διόδου του στελέχους της προηγούμενης κυβέρνησης  σε εχθρική χώρα…

2) Το κύμα της “μαρίδας”…

Οι νέοι μικροεπενδυτές σχεδιάζουν να δαπανήσουν σχεδόν το ήμισυ των επιδομάτων που θα λάβουν από το νέο πρόγραμμα βοήθειας που ψήφισε το Κογκρέσο για την αγορά μετοχών. Τούτο υποστηρίζει μια διαδικτυακή  έρευνα που πραγματοποίησε η Deutsche Bank σε 430 επενδυτές μεταξύ 25 και 34 ετών που χρησιμοποιούν διαδικτυακές χρηματιστηριακές πλατφόρμες.

Η έρευνα αποσκοπούσε να υπολογίσει σε γενικές γραμμές το ποσό από τα 1,9 τρισ. δολάρια που θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τις αγορές.

Η διαδικτυακή έρευνα, με επικεφαλής τον στρατηγικό αναλυτή  της Deutsche,  Parag Thatte διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες σκοπεύουν να βάλουν ένα μεγάλο μέρος (37%) οποιουδήποτε επερχόμενου βοηθήματος απευθείας σε μετοχές.

Στο συνολικό δείγμα η εκπροσώπηση των ηλικιών ήταν ως εξής: Το 41% ήταν κάτω των 34 ετών, το 37% μεταξύ 34-54 ετών και άνω των 55 το υπόλοιπο.

Όσον αφορά την κατανομή του εισοδήματος, η μεγαλύτερη ομάδα ήταν στο εύρος των 50.000 έως 100.000 $ (34%), το οποίο ευθυγραμμίζεται με το μέσο εισόδημα των ΗΠΑ περίπου 69.000 $.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν είτε απασχολούμενοι πλήρους απασχόλησης (59%) είτε συνταξιούχοι (12%). 

Η έρευνα διαπίστωσε πως τα προηγούμενα επιδόματα  που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια ώθησης της αμερικάνικης οικονομίας χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για την αγορά μετοχών.

Η συντριπτική πλειοψηφία  (72%) των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έλαβε κάποιο επίδομα και οι περισσότεροι από τους μισούς (53%) δήλωσαν ότι επένδυσαν μέρος των χρημάτων της τόνωσης στο χρηματιστήριο.

Οι νέοι ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν επενδύσει σε μετοχές, ανέφερε η έρευνα.

Οι νέοι επενδυτές λιανικής θεωρούνται ως βασικός μοχλός του ράλι στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατά το παρελθόν έτος, το οποίο περιγράφουν οι στρατηγικοί ως το “κύμα λιανικής” του 2020.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες αύξησαν τις επενδύσεις τους σε μετοχές κατά το παρελθόν έτος, με μόλις κάτω από τους μισούς (45%) να επενδύουν για πρώτη φορά.

“Πίσω από την πρόσφατη αύξηση της συμμετοχής των μικρών ιδιωτών βρίσκεται συνήθως συχνά μια επιθετική ομάδα νέων επενδυτών  που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει μόχλευση”, ανέφεραν οι αναλυτές  της Deutsche Bank, Jim Reid και Raj Bhattacharyya.

kostas.stoupas@capital.gr 

ΠΗΓΗ: Ο Μένιος του Αλέξη και η Τουρκάλα… – Άρδην – Ρήξη
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΙΓΑΙΟ...Για την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία

  “Οι Έλληνες μιλούν για το Νέο Ανατολικό ζήτημα.   Για την λύση του Τουρκικού προβλήματος σήμερα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας.  ...