Του Τζέιμς Α. Λούκας
Ας το θέσουμε αυτό σε ιστορική προοπτική: ο εορτασμός του Πολέμου για τον τερματισμό όλων των Πολέμων αναγνωρίζει ότι 15 εκατομμύρια ζωές χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1914-18).
Οι απώλειες ζωών στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1939-1945) ήταν σε πολύ μεγάλη κλίμακα, σε σύγκριση με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο: 60 εκατομμύρια ζωές τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (Τέσσερις φορές από αυτούς που σκοτώθηκαν κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο).
Οι μεγαλύτερες απώλειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η Κίνα και η Σοβιετική Ένωση, 26 εκατομμύρια στη Σοβιετική Ένωση, η Κίνα υπολογίζει τις απώλειές της σε περίπου 20 εκατομμύρια θανάτους.
Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές οι δύο χώρες (σύμμαχοι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) που έχασαν μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονται τώρα υπό τη διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις που χαρακτηρίζονται ως «εχθροί της Αμερικής», που απειλούν τον Δυτικό Κόσμο.
Οι δυνάμεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ βρίσκονται στο κατώφλι της Ρωσίας. Επί του παρόντος εξετάζεται ένας λεγόμενος «προληπτικός πόλεμος» κατά της Κίνας και της Ρωσίας .
Η Γερμανία και η Αυστρία έχασαν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία έχασε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντίστοιχα έχασαν περισσότερες από 400.000 ζωές.
Αυτό το προσεκτικά ερευνημένο άρθρο του Τζέιμς Α. Λούκας τεκμηριώνει τις περισσότερες από 20 εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν από πολέμους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ , στρατιωτικά πραξικοπήματα και επιχειρήσεις πληροφοριών που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο αυτού που ευφημιστικά ονομάζεται « μεταπολεμική εποχή» (1945- ).
Οι εκτεταμένες απώλειες ζωών στον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη μελέτη.
Συνεχής πόλεμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ (1945- ): δεν υπήρξε «μεταπολεμική εποχή » .
Και τώρα, ένα σενάριο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στο σχέδιο του Πενταγώνου.
Michel Chossudovsky , Παγκόσμια Έρευνα, Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, 17 Ιανουαρίου 2022, 23 Μαΐου 2022
***
Μετά τις καταστροφικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μνημειώδης θλίψη και ένα αίσθημα απελπισμένου και κατανοητού θυμού άρχισαν να διαπερνούν την αμερικανική ψυχή. Μερικοί άνθρωποι εκείνη την εποχή προσπάθησαν να προωθήσουν μια ισορροπημένη προοπτική επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν επίσης υπεύθυνες για την πρόκληση αυτών των ίδιων συναισθημάτων σε ανθρώπους σε άλλα έθνη, αλλά δεν παρήγαγαν σχεδόν κανένα κυματισμό. Αν και οι Αμερικανοί κατανοούν αφηρημένα τη σοφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που συμπάσχουν ο ένας με τον πόνο του άλλου, μια τέτοια υπενθύμιση των αδικιών που διέπραξε το έθνος μας δεν ακούστηκε καθόλου και σύντομα επισκιάστηκε από έναν επιταχυνόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αναπτύξουμε κατανόηση και συμπόνια στον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο θα βοηθήσει να γίνει αυτό, απαντώντας στο ερώτημα "Πόσες 11 Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλα έθνη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;" Αυτό το θέμα αναπτύσσεται σε αυτήν την έκθεση, η οποία περιέχει έναν εκτιμώμενο αριθμό τέτοιων θανάτων σε 37 έθνη καθώς και σύντομες εξηγήσεις για το γιατί οι ΗΠΑ θεωρούνται υπαίτιες.
Τα αίτια των πολέμων είναι πολύπλοκα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλα έθνη εκτός των ΗΠΑ μπορεί να ήταν υπεύθυνα για περισσότερους θανάτους, αλλά αν η εμπλοκή του έθνους μας φαινόταν ότι ήταν απαραίτητη αιτία πολέμου ή σύγκρουσης, θεωρήθηκε υπεύθυνη για τους θανάτους σε αυτό. Με άλλα λόγια, πιθανότατα δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί εάν οι ΗΠΑ δεν είχαν χρησιμοποιήσει το βαρύ χέρι της δύναμής τους. Η στρατιωτική και οικονομική ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν καθοριστική.
Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ήταν άμεσα υπεύθυνες για περίπου 10 έως 15 εκατομμύρια θανάτους κατά τη διάρκεια των πολέμων της Κορέας και του Βιετνάμ και των δύο πολέμων στο Ιράκ. Ο πόλεμος της Κορέας περιλαμβάνει επίσης Κινέζους θανάτους, ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ περιλαμβάνει επίσης θανάτους στην Καμπότζη και το Λάος.
Το αμερικανικό κοινό πιθανότατα δεν γνωρίζει αυτούς τους αριθμούς και γνωρίζει ακόμη λιγότερα για τους πολέμους αντιπροσώπων για τους οποίους ευθύνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στους τελευταίους πολέμους υπήρξαν από εννέα έως 14 εκατομμύρια θάνατοι στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Γουατεμάλα, την Ινδονησία, το Πακιστάν και το Σουδάν.
Αλλά τα θύματα δεν είναι μόνο από μεγάλα έθνη ή ένα μέρος του κόσμου. Οι υπόλοιποι θάνατοι ήταν σε μικρότερους που αποτελούν πάνω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των εθνών. Σχεδόν όλα τα μέρη του κόσμου έχουν γίνει στόχος επέμβασης των ΗΠΑ.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανότατα υπεύθυνες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για τους θανάτους μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολέμους και συγκρούσεις διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο.
Για τις οικογένειες και τους φίλους αυτών των θυμάτων δεν έχει μεγάλη διαφορά εάν τα αίτια ήταν η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές δυνάμεις πληρεξουσίου, η παροχή αμερικανικών στρατιωτικών προμηθειών ή συμβούλων ή άλλοι τρόποι, όπως οι οικονομικές πιέσεις που ασκούνται από το έθνος μας. Έπρεπε να πάρουν αποφάσεις για άλλα πράγματα, όπως το να βρουν χαμένα αγαπημένα πρόσωπα, αν θα γίνουν πρόσφυγες και πώς να επιβιώσουν.
Και ο πόνος και ο θυμός εξαπλώνονται ακόμη περισσότερο. Ορισμένες αρχές υπολογίζουν ότι υπάρχουν έως και 10 τραυματίες για κάθε άτομο που πεθαίνει σε πολέμους. Το ορατό, συνεχές βάσανό τους είναι μια συνεχής υπενθύμιση στους συμπατριώτες τους.
Είναι σημαντικό οι Αμερικανοί να μάθουν περισσότερα για αυτό το θέμα, ώστε να αρχίσουν να κατανοούν τον πόνο που νιώθουν οι άλλοι. Κάποιος παρατήρησε κάποτε ότι οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου «επέλεξαν να μην το μάθουν». Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ιστορία να το πει αυτό για τη χώρα μας. Το ερώτημα που τέθηκε παραπάνω ήταν "Πόσες 11 Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλα έθνη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;" Η απάντηση είναι: πιθανώς 10.000.
Σχόλια σχετικά με τη συλλογή αυτών των αριθμών
Σε γενικές γραμμές, ο πολύ μικρότερος αριθμός Αμερικανών που έχουν πεθάνει δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη μελέτη, όχι επειδή δεν είναι σημαντικοί, αλλά επειδή αυτή η έκθεση εστιάζει στον αντίκτυπο των ενεργειών των ΗΠΑ στους αντιπάλους τους.
Η ακριβής καταμέτρηση του αριθμού των θανάτων δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί και αυτή η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε με πλήρη συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος. Αυτές οι εκτιμήσεις πιθανότατα θα αναθεωρηθούν αργότερα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω από τον αναγνώστη και τον συγγραφέα. Αλλά αναμφίβολα το σύνολο θα παραμείνει σε εκατομμύρια.
Η δυσκολία συλλογής αξιόπιστων πληροφοριών φαίνεται από δύο εκτιμήσεις σε αυτό το πλαίσιο. Για αρκετά χρόνια άκουγα δηλώσεις στο ραδιόφωνο ότι τρία εκατομμύρια Καμποτζιανοί είχαν σκοτωθεί υπό την κυριαρχία των Ερυθρών Χμερ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός που άκουσα ήταν ένα εκατομμύριο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι πέθαναν στο Ιράκ λόγω κυρώσεων μετά τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ των ΗΠΑ ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο, αλλά τα πιο πρόσφατα χρόνια, με βάση μια πιο πρόσφατη μελέτη, μια χαμηλότερη εκτίμηση περίπου μισό εκατομμύριο έχει προκύψει.
Συχνά πληροφορίες για πολέμους αποκαλύπτονται μόνο πολύ αργότερα όταν κάποιος αποφασίζει να μιλήσει, όταν αποκαλύπτονται περισσότερες μυστικές πληροφορίες λόγω επίμονων προσπαθειών λίγων ή αφού οι ειδικές επιτροπές του Κογκρέσου κάνουν αναφορές
Τόσο τα νικηφόρα όσο και τα ηττημένα έθνη μπορεί να έχουν τους δικούς τους λόγους να υποδηλώνουν τον αριθμό των θανάτων. Επιπλέον, στους πρόσφατους πολέμους με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ασυνήθιστο να ακούμε δηλώσεις όπως «δεν κάνουμε μετρήσεις σωμάτων» και αναφορές σε «παράπλευρες ζημιές» ως ευφημισμό για νεκρούς και τραυματίες. Η ζωή είναι φτηνή για κάποιους, ειδικά εκείνους που χειραγωγούν τους ανθρώπους στο πεδίο της μάχης σαν να ήταν σκακιέρα.
Το να πούμε ότι είναι δύσκολο να βρούμε ακριβή στοιχεία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε. Χρειαζόταν προσπάθεια για να φτάσουμε στους αριθμούς των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η γνώση αυτού του αριθμού είναι τώρα ευρέως διαδεδομένη και έχει τροφοδοτήσει την αποφασιστικότητα να αποτραπούν μελλοντικά ολοκαυτώματα. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα στο jlucas511@woh.rr.com
37 ΕΘΝΗ ΘΥΜΑΤΑ
Αφγανιστάν
Οι ΗΠΑ ευθύνονται για από 1 έως 1,8 εκατομμύρια θανάτους κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και του Αφγανιστάν, παρασύροντας τη Σοβιετική Ένωση να εισβάλει σε αυτό το έθνος. (1,2,3,4)
Η Σοβιετική Ένωση είχε φιλικές σχέσεις με τον γείτονά της, το Αφγανιστάν, το οποίο είχε μια κοσμική κυβέρνηση. Οι Σοβιετικοί φοβήθηκαν ότι εάν αυτή η κυβέρνηση γινόταν φονταμενταλιστική, αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να μεταδοθεί στη Σοβιετική Ένωση.
Το 1998, σε μια συνέντευξη στην παρισινή έκδοση Le Novel Observateur, ο Zbigniew Brzezinski, σύμβουλος του προέδρου Carter, παραδέχτηκε ότι ήταν υπεύθυνος για την υποκίνηση βοήθειας στους Μουτζαχαντίν στο Αφγανιστάν που προκάλεσε την εισβολή των Σοβιετικών. Με δικά του λόγια:
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της ιστορίας, η βοήθεια της CIA στους Μουτζαχαντίν ξεκίνησε το 1980, δηλαδή μετά την εισβολή του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν στις 24 Δεκεμβρίου 1979. Αλλά η πραγματικότητα, μέχρι τώρα κρυφά φυλαγμένη, είναι εντελώς διαφορετική. Πράγματι, ήταν 3 Ιουλίου 1979 που ο Πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε την πρώτη οδηγία για μυστική βοήθεια στους αντιπάλους του φιλοσοβιετικού καθεστώτος στην Καμπούλ. Και εκείνη ακριβώς την ημέρα, έγραψα ένα σημείωμα στον Πρόεδρο στο οποίο του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μου αυτή η βοήθεια επρόκειτο να προκαλέσει σοβιετική στρατιωτική επέμβαση. (5,1,6)
Ο Μπρεζίνσκι δικαιολόγησε την τοποθέτηση αυτής της παγίδας, καθώς είπε ότι έδωσε στη Σοβιετική Ένωση το Βιετνάμ της και προκάλεσε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. «Τι μετανιώνεις;» αυτός είπε. «Αυτή η μυστική επιχείρηση ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Είχε ως αποτέλεσμα να τραβήξει τους Ρώσους στην αφγανική παγίδα και θέλετε να το μετανιώσω;». (7)
Η CIA ξόδεψε 5 με 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την επιχείρησή της στο Αφγανιστάν προκειμένου να αφαιμάξει τη Σοβιετική Ένωση. (1,2,3) Όταν τελείωσε αυτός ο 10ετής πόλεμος, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ήταν νεκροί και η αφγανική ηρωίνη είχε καταλάβει το 60% της αγοράς των ΗΠΑ. (4)
Οι ΗΠΑ ευθύνονται άμεσα για περίπου 12.000 θανάτους στο Αφγανιστάν, πολλοί από τους οποίους προήλθαν από βομβαρδισμούς ως αντίποινα για τις επιθέσεις σε αμερικανική ιδιοκτησία στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Στη συνέχεια, τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα αυτή. (4)
Αγκόλα
Ένας ιθαγενής ένοπλος αγώνας ενάντια στην πορτογαλική κυριαρχία στην Αγκόλα ξεκίνησε το 1961. Το 1977 μια κυβέρνηση της Αγκόλα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ, αν και οι ΗΠΑ ήταν ένα από τα λίγα έθνη που αντιτάχθηκαν σε αυτήν την ενέργεια. Το 1986 ο θείος Σαμ ενέκρινε υλική βοήθεια στην UNITA, μια ομάδα που προσπαθούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ακόμη και σήμερα αυτός ο αγώνας, που έχει εμπλακεί κατά καιρούς πολλά έθνη, συνεχίζεται.
Η επέμβαση των ΗΠΑ δικαιολογήθηκε στο κοινό των ΗΠΑ ως αντίδραση στην επέμβαση 50.000 κουβανικών στρατευμάτων στην Αγκόλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Piero Gleijeses, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το αντίστροφο ήταν αλήθεια. Η κουβανική παρέμβαση ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μυστικής εισβολής που χρηματοδοτήθηκε από τη CIA μέσω του γειτονικού Ζαΐρ και μιας κίνησης στην πρωτεύουσα της Αγκόλας από τον σύμμαχο των ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική1,2,3). (Τρεις εκτιμήσεις θανάτων κυμαίνονται από 300.000 έως 750.000 (4,5,6)
Αργεντινή: Βλέπε Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Μπαγκλαντές: Δείτε το Πακιστάν
Βολιβία
Ο Hugo Banzer ήταν ο ηγέτης ενός κατασταλτικού καθεστώτος στη Βολιβία τη δεκαετία του 1970. Οι ΗΠΑ είχαν αναστατωθεί όταν ένας προηγούμενος ηγέτης εθνικοποίησε τα ορυχεία κασσίτερου και μοίρασε γη σε Ινδούς αγρότες. Αργότερα αυτή η ενέργεια προς όφελος των φτωχών ανατράπηκε.
Ο Μπάντζερ, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη Σχολή της Αμερικής που λειτουργεί από τις ΗΠΑ στον Παναμά και αργότερα στο Φορτ Χουντ του Τέξας, επέστρεφε συχνά από την εξορία για να συνομιλήσει με τον Ταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λούντιν. Το 1971 πραγματοποίησε ένα επιτυχημένο πραξικόπημα με τη βοήθεια του ραδιοφωνικού συστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας του έλαβε διπλάσια στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ σε σχέση με τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια μαζί.
Λίγα χρόνια αργότερα η Καθολική Εκκλησία κατήγγειλε μια στρατιωτική σφαγή απεργών εργατών κασσίτερου το 1975, ο Banzer, με τη βοήθεια πληροφοριών που παρείχε η CIA, μπόρεσε να στοχεύσει και να εντοπίσει αριστερούς ιερείς και μοναχές. Η αντικληρική στρατηγική του, γνωστή ως Σχέδιο Μπάνζερ, υιοθετήθηκε από άλλες εννέα δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής το 1977. (2) Κατηγορήθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για 400 θανάτους κατά τη διάρκεια της θητείας του. (1)
Δείτε επίσης: Δείτε Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Βραζιλία: Βλέπε Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Καμπότζη
Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί της Καμπότζης είχαν ήδη ξεκινήσει για αρκετά χρόνια μυστικά υπό τις κυβερνήσεις Τζόνσον και Νίξον, αλλά όταν ο Πρόεδρος Νίξον άρχισε ανοιχτά τους βομβαρδισμούς προετοιμάζοντας μια χερσαία επίθεση στην Καμπότζη, προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Σήμερα υπάρχει ελάχιστη επίγνωση της έκτασης αυτών των βομβαρδισμών και του ανθρώπινου πόνου που συνεπάγεται.
Πραγματοποιήθηκαν τεράστιες ζημιές στα χωριά και τις πόλεις της Καμπότζης, προκαλώντας πρόσφυγες και εσωτερικές εκτοπίσεις του πληθυσμού. Αυτή η ασταθής κατάσταση έδωσε τη δυνατότητα στους Ερυθρούς Χμερ, ένα μικρό πολιτικό κόμμα με επικεφαλής τον Πολ Ποτ, να αναλάβει την εξουσία. Με τα χρόνια έχουμε ακούσει επανειλημμένα για το ρόλο των Ερυθρών Χμερ στους θανάτους εκατομμυρίων στην Καμπότζη χωρίς καμία παραδοχή ότι αυτή η μαζική δολοφονία έγινε δυνατή από τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ σε αυτό το έθνος που το αποσταθεροποίησε με θάνατο, τραυματισμούς, πείνα και εξάρθρωση τους ανθρώπους του.
Έτσι, οι ΗΠΑ φέρουν ευθύνη όχι μόνο για τους θανάτους από τους βομβαρδισμούς αλλά και για αυτούς που προκύπτουν από τις δραστηριότητες των Ερυθρών Χμερ – συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμη και όταν το Βιετνάμ αργότερα εισέβαλε στην Καμπότζη το 1979, η CIA εξακολουθούσε να υποστηρίζει τους Ερυθρούς Χμερ. (1,2,3)
Δείτε επίσης το Βιετνάμ
Τσαντ
Υπολογίζεται ότι 40.000 άνθρωποι στο Τσαντ σκοτώθηκαν και 200.000 βασανίστηκαν από μια κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Hissen Habre, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούνιο του 1982 με τη βοήθεια χρημάτων και όπλων της CIA. Παρέμεινε στην εξουσία για οκτώ χρόνια. (1,2)
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ότι ο Χάμπρε ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες δολοφονίες. Το 2001, ενώ ζούσε στη Σενεγάλη, παραλίγο να δικαστεί για εγκλήματα που διέπραξε στο Τσαντ. Ωστόσο, ένα δικαστήριο εκεί μπλόκαρε αυτές τις διαδικασίες. Τότε οι άνθρωποι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισαν να συνεχίσουν την υπόθεση στο Βέλγιο, επειδή μερικά από τα θύματα βασανιστηρίων του Habre ζούσαν εκεί. Οι ΗΠΑ, τον Ιούνιο του 2003, είπαν στο Βέλγιο ότι κινδύνευαν να χάσουν την ιδιότητά τους ως υποδοχής των κεντρικών γραφείων του ΝΑΤΟ εάν επέτρεπαν να συμβεί μια τέτοια νομική διαδικασία. Έτσι, το αποτέλεσμα ήταν ότι ο νόμος που επέτρεπε στα θύματα να υποβάλλουν καταγγελίες στο Βέλγιο για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό καταργήθηκε. Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα ψηφίστηκε νέος νόμος που προέβλεπε ειδική πρόβλεψη για τη συνέχιση της υπόθεσης κατά του Habre.
χιλή
Η CIA παρενέβη στις εκλογές της Χιλής το 1958 και το 1964. Το 1970 ένας σοσιαλιστής υποψήφιος, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, εξελέγη πρόεδρος. Η CIA ήθελε να υποκινήσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα για να αποτρέψει την ορκωμοσία του, αλλά ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού της Χιλής, στρατηγός Ρενέ Σνάιντερ, αντιτάχθηκε σε αυτή την ενέργεια. Στη συνέχεια, η CIA σχεδίαζε, μαζί με μερικούς ανθρώπους του στρατού της Χιλής, να δολοφονήσουν τον Σνάιντερ. Αυτή η πλοκή απέτυχε και ο Αλιέντε ανέλαβε καθήκοντα. Ο Πρόεδρος Νίξον δεν έπρεπε να αποθαρρυνθεί και διέταξε τη CIA να δημιουργήσει ένα κλίμα πραξικοπήματος: «Κάντε την οικονομία να ουρλιάζει», είπε.
Ακολούθησαν ανταρτοπόλεμοι, εμπρησμοί, βομβαρδισμοί, δολιοφθορές και τρόμος. Η ITT και άλλες αμερικανικές εταιρείες με χιλιανές συμμετοχές υποστήριξαν διαδηλώσεις και απεργίες. Τελικά, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ο Αλιέντε πέθανε είτε από αυτοκτονία είτε από δολοφονία. Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Χένρι Κίσινγκερ, είπε τα εξής σχετικά με τη Χιλή: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παραμείνουμε δίπλα και να παρακολουθούμε μια χώρα να γίνεται κομμουνιστική λόγω της ανευθυνότητας των δικών της ανθρώπων». (1)
Κατά τη διάρκεια 17 ετών τρόμου υπό τον διάδοχο του Αλιέντε, στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 3.000 Χιλιανοί και πολλοί άλλοι βασανίστηκαν ή «εξαφανίστηκαν». (2,3,4,5)
Δείτε επίσης Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Κίνα Υπολογίζεται ότι 900.000 Κινέζοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Κορέα.
Κολομβία
Μια εκτίμηση είναι ότι 67.000 θάνατοι έχουν σημειωθεί από τη δεκαετία του 1960 έως τα τελευταία χρόνια λόγω της υποστήριξης από τις ΗΠΑ στην κρατική τρομοκρατία της Κολομβίας. (1)
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 1994, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν για πολιτικούς λόγους στην Κολομβία από το 1986, κυρίως από τον στρατό και τους παραστρατιωτικούς συμμάχους του. Η Αμνηστία ισχυρίστηκε ότι «στρατιωτικός εξοπλισμός που προμήθευαν οι ΗΠΑ, που φαινομενικά παραδόθηκε για χρήση κατά των διακινητών ναρκωτικών, χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό της Κολομβίας για να διαπράξει καταχρήσεις στο όνομα της «αντεξέγερσης». (2) Το 2002 έγινε μια άλλη εκτίμηση ότι 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε έναν εμφύλιο πόλεμο που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ στην Κολομβία. (3)
Το 1996 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια έκθεση «Ομάδες Δολοφονίας στην Κολομβία» που αποκάλυψε ότι πράκτορες της CIA πήγαν στην Κολομβία το 1991 για να βοηθήσουν τον στρατό να εκπαιδεύσει μυστικούς πράκτορες σε αντι-ανατρεπτική δραστηριότητα. (4,5)
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε βοήθεια στο πλαίσιο του Σχεδίου Κολομβίας. Η κυβέρνηση της Κολομβίας κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα περισσότερα από τα κονδύλια για την καταστροφή των καλλιεργειών και την υποστήριξη της παραστρατιωτικής ομάδας.
Κούβα
Στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα στις 18 Απριλίου 1961, η οποία έληξε μετά από 3 ημέρες, σκοτώθηκαν 114 από τις δυνάμεις εισβολής, 1.189 αιχμαλωτίστηκαν και λίγοι δραπέτευσαν στα πλοία των ΗΠΑ που περίμεναν. (1) Οι αιχμάλωτοι εξόριστοι δικάστηκαν γρήγορα, λίγοι εκτελέστηκαν και οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε τριάντα χρόνια φυλάκιση για προδοσία. Αυτοί οι εξόριστοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 20 μήνες με αντάλλαγμα 53 εκατομμύρια δολάρια σε τρόφιμα και φάρμακα.
Μερικοί άνθρωποι υπολογίζουν ότι ο αριθμός των κουβανικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν κυμαίνεται από 2.000 έως 4.000. Μια άλλη εκτίμηση είναι ότι 1.800 κουβανικές δυνάμεις σκοτώθηκαν σε ανοιχτό αυτοκινητόδρομο από ναπάλμ. Αυτό φαίνεται να ήταν ο πρόδρομος της εθνικής οδού του θανάτου στο Ιράκ το 1991, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εξόντωσαν ανελέητα μεγάλους αριθμούς Ιρακινών σε έναν αυτοκινητόδρομο. (2)
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ)
Η αρχή της μαζικής βίας υποκινήθηκε σε αυτή τη χώρα το 1879 από τον αποικιστή της, βασιλιά Λεοπόλδο του Βελγίου. Ο πληθυσμός του Κονγκό μειώθηκε κατά 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια περίοδο 20 ετών, την οποία ορισμένοι αναφέρουν ως «Γενοκτονία του Λεοπόλδου». (1) Οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για περίπου το ένα τρίτο αυτών των πολλών θανάτων σε αυτό το έθνος στο πιο πρόσφατο παρελθόν. (2)
Το 1960 το Κονγκό έγινε ανεξάρτητο κράτος με τον Πατρίς Λουμούμπα να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του. Δολοφονήθηκε με την εμπλοκή της CIA, αν και ορισμένοι λένε ότι η δολοφονία του ήταν στην πραγματικότητα ευθύνη του Βελγίου. (3) Ωστόσο, η CIA σχεδίαζε να τον σκοτώσει. (4) Πριν από τη δολοφονία του, η CIA έστειλε έναν από τους επιστήμονές της, τον Δρ. Sidney Gottlieb, στο Κονγκό μεταφέροντας «θανατηφόρο βιολογικό υλικό» που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία του Lumumba. Αυτός ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει μια θανατηφόρα ασθένεια στην περιοχή του Κονγκό της Αφρικής και μεταφέρθηκε σε διπλωματική θήκη.
Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένας εμφύλιος πόλεμος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο οποίος υποκινήθηκε συχνά από τις ΗΠΑ και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών εθνών. (5)
Τον Απρίλιο του 1977, το Newsday ανέφερε ότι η CIA υποστήριζε κρυφά τις προσπάθειες στρατολόγησης πολλών εκατοντάδων μισθοφόρων στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία για να υπηρετήσουν στο πλευρό του στρατού του Ζαΐρ. Την ίδια χρονιά οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτικές προμήθειες 15 εκατομμυρίων δολαρίων στον Πρόεδρο του Ζαϊρίου Μομπούτου για να αποκρούσουν την εισβολή μιας αντίπαλης ομάδας που δρούσε στην Αγκόλα. (6)
Τον Μάιο του 1979, οι ΗΠΑ έστειλαν βοήθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στον Mobutu που είχε καταδικαστεί 3 μήνες νωρίτερα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (7) Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ διοχέτευσαν πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα στο Ζαΐρ (8,9) του παρασχέθηκαν 100 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική εκπαίδευση. (2) Το 2001 αναφέρθηκε σε επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας συνδεδεμένης με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, τροφοδοτούσαν το Κονγκό για νομισματικά κέρδη. Υπάρχει μια διεθνής μάχη για τους πόρους σε αυτή τη χώρα με περισσότερες από 125 εταιρείες και άτομα να εμπλέκονται. Μία από αυτές τις ουσίες είναι το κολτάν, το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων. (2)
Δομινικανή Δημοκρατία
Το 1962, ο Χουάν Μπος έγινε πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας. Υποστήριξε προγράμματα όπως η αγροτική μεταρρύθμιση και τα δημόσια έργα. Αυτό δεν προοιωνόταν καλά για τη μελλοντική του σχέση με τις ΗΠΑ και μετά από μόλις 7 μήνες στην εξουσία, καθαιρέθηκε από πραξικόπημα της CIA. Το 1965, όταν μια ομάδα προσπαθούσε να τον επανεγκαταστήσει στο γραφείο του, ο Πρόεδρος Τζόνσον είπε: «Αυτή η Bosch δεν είναι καλή». Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Τόμας Μαν απάντησε «Δεν είναι καθόλου καλός. Αν δεν έχουμε μια αξιοπρεπή κυβέρνηση εκεί μέσα, κύριε Πρόεδρε, θα έχουμε μια άλλη Bosch. Απλώς θα είναι άλλη μια καταβόθρα». Δύο μέρες αργότερα ξεκίνησε μια εισβολή των ΗΠΑ και 22.000 στρατιώτες και πεζοναύτες εισήλθαν στη Δομινικανή Δημοκρατία και περίπου 3.000 Δομινικανοί πέθαναν κατά τη διάρκεια των μαχών. Η δικαιολογία κάλυψης για να γίνει αυτό ήταν ότι αυτό έγινε για την προστασία των ξένων εκεί. (1,2,3,4)
Ανατολικό Τιμόρ
Τον Δεκέμβριο του 1975, η Ινδονησία εισέβαλε στο Ανατολικό Τιμόρ. Αυτή η εισβολή ξεκίνησε την ημέρα αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ έφυγαν από την Ινδονησία όπου είχαν δώσει στον Πρόεδρο Σουχάρτο την άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα, τα οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικότητα. Daniel Moynihan, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. είπε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν «τα πράγματα να εξελιχθούν όπως έγιναν». (1,2) Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 200.000 νεκροί από έναν πληθυσμό 700.000. (1,2)
Δεκαέξι χρόνια αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου 1991, διακόσιοι δεκαεπτά διαδηλωτές του Ανατολικού Τιμόρ στο Ντίλι, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά, που παρέλασαν από μια τελετή μνήμης, δολοφονήθηκαν από τα στρατεύματα σοκ της Ινδονησίας Kopassus, με επικεφαλής τους εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ διοικητές Prabowo Subianto ( γαμπρός του στρατηγού Suharto) και η Kiki Syahnakri. Φορτηγά εθεάθησαν να πετάνε πτώματα στη θάλασσα. (5)
Ελ Σαλβαδόρ
Ο εμφύλιος πόλεμος από το 1981 έως το 1992 στο Ελ Σαλβαδόρ χρηματοδοτήθηκε από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια των ΗΠΑ που δόθηκε για να στηρίξει την κυβέρνηση στις προσπάθειές της να συντρίψει ένα κίνημα για να επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη στους ανθρώπους σε αυτό το έθνος των περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων. (1)
Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ επέδειξαν μεθόδους βασανιστηρίων σε εφήβους κρατούμενους, σύμφωνα με μια συνέντευξη με έναν λιποτάκτη από τον στρατό του Σαλβαδόρ που δημοσιεύτηκε στους New York Times. Αυτό το πρώην μέλος της Εθνικής Φρουράς του Σαλβαδόρ κατέθεσε ότι ήταν μέλος μιας ομάδας δώδεκα που βρήκε ανθρώπους που τους είπαν ότι ήταν αντάρτες και τους βασάνιζε. Μέρος της εκπαίδευσης που έλαβε ήταν σε βασανιστήρια σε τοποθεσία των ΗΠΑ κάπου στον Παναμά. (2)
Περίπου 900 χωρικοί σφαγιάστηκαν στο χωριό El Mozote το 1981. Δέκα από τους δώδεκα στρατιώτες της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ που αναφέρθηκαν ότι συμμετείχαν σε αυτήν την πράξη ήταν απόφοιτοι του School of the Americas που λειτουργούσαν οι ΗΠΑ (2) Αποτελούσαν μόνο ένα μικρό μέρος του περίπου 75.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνου του εμφυλίου πολέμου. (1)
Σύμφωνα με μια έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας των Ηνωμένων Εθνών το 1993, πάνω από το 96 % των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου διαπράχθηκαν από τον στρατό του Σαλβαδόρ ή τα παραστρατιωτικά τμήματα θανάτου που συνδέονται με τον στρατό του Σαλβαδόρ. (3)
Αυτή η επιτροπή συνέδεσε τους αποφοίτους της Σχολής της Αμερικής με πολλές περιβόητες δολοφονίες. Οι New York Times και η Washington Post ακολούθησαν με καυστικά άρθρα. Το 1996, το Εποπτικό Συμβούλιο του Λευκού Οίκου εξέδωσε μια έκθεση που υποστήριξε πολλές από τις κατηγορίες εναντίον αυτού του σχολείου που έγιναν από τον αιδεσιμότατο Roy Bourgeois, επικεφαλής του School of the Americas Watch. Την ίδια χρονιά το Πεντάγωνο κυκλοφόρησε παλαιότερα απόρρητες εκθέσεις που έδειχναν ότι οι απόφοιτοι είχαν εκπαιδευτεί σε δολοφονίες, εκβιασμούς και σωματική κακοποίηση για ανακρίσεις, ψευδείς φυλάκιση και άλλες μεθόδους ελέγχου. (4)
Γρενάδα
Η CIA άρχισε να αποσταθεροποιεί τη Γρενάδα το 1979 αφού ο Μορίς Μπίσοπ έγινε πρόεδρος, εν μέρει επειδή αρνήθηκε να ενταχθεί στην καραντίνα της Κούβας. Η εκστρατεία εναντίον του είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του και την εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα στις 25 Οκτωβρίου 1983, με περίπου 277 ανθρώπους να πεθάνουν. (1,2) Κατηγορήθηκε λανθασμένα ότι κατασκευαζόταν ένα αεροδρόμιο στη Γρενάδα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί στις ΗΠΑ και επίσης εσφαλμένα υποστηρίχθηκε ότι οι ζωές Αμερικανών φοιτητών ιατρικής σε αυτό το νησί ήταν σε κίνδυνο.
Γουατεμάλα
Το 1951 ο Jacobo Arbenz εξελέγη πρόεδρος της Γουατεμάλας. Οικειοποιήθηκε κάποια αχρησιμοποίητη γη που διαχειριζόταν η United Fruit Company και αποζημίωσε την εταιρεία. (1,2) Στη συνέχεια, αυτή η εταιρεία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να απεικονίσει το Arbenz ως εργαλείο διεθνούς συνωμοσίας και προσέλαβε περίπου 300 μισθοφόρους που σαμποτάρανε τις προμήθειες πετρελαίου και τα τρένα. (3) Το 1954 ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τη CIA τον έθεσε εκτός γραφείου και έφυγε από τη χώρα. Τα επόμενα 40 χρόνια διάφορα καθεστώτα σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους.
Το 1999 η Washington Post ανέφερε ότι μια Επιτροπή Ιστορικής Διευκρίνισης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ότι υπήρξαν 42.000 μεμονωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 29.000 από αυτές θανατηφόρες, εκ των οποίων το 92% διαπράχθηκαν από τον στρατό. Η επιτροπή ανέφερε περαιτέρω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η CIA πίεσαν την κυβέρνηση της Γουατεμάλας να καταστείλει το αντάρτικο κίνημα με ανελέητα μέσα. (4,5)
Σύμφωνα με την Επιτροπή μεταξύ 1981 και 1983, η στρατιωτική κυβέρνηση της Γουατεμάλας – χρηματοδοτούμενη και υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ – κατέστρεψε περίπου τετρακόσια χωριά των Μάγια σε μια εκστρατεία γενοκτονίας. (4)
Ένα από τα έγγραφα που τέθηκαν στη διάθεση της επιτροπής ήταν ένα σημείωμα του 1966 από έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο περιέγραφε πώς δημιουργήθηκε ένα «ασφαλές σπίτι» στο παλάτι για χρήση από τους πράκτορες ασφαλείας της Γουατεμάλας και τις επαφές τους στις ΗΠΑ. Αυτό ήταν το αρχηγείο για τον «βρώμικο πόλεμο» της Γουατεμάλας ενάντια στους αριστερούς αντάρτες και τους ύποπτους συμμάχους. (2)
Αΐτη
Από το 1957 έως το 1986 την Αϊτή κυβερνούσε ο Papa Doc Duvalier και αργότερα ο γιος του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ιδιωτική τρομοκρατική τους δύναμη σκότωσε μεταξύ 30.000 και 100.000 ανθρώπους. (1) Εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις της CIA εισέρρευσαν στην Αϊτή εκείνη την περίοδο, κυρίως για να καταστείλουν λαϊκά κινήματα, (2) αν και η περισσότερη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα, σύμφωνα με τον William Blum, διοχετεύτηκε κρυφά μέσω του Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνήσεις μετά τη δεύτερη βασιλεία του Duvalier ήταν υπεύθυνες για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και η επιρροή στην Αϊτή από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μέσω της CIA, συνεχίστηκε. Οι ΗΠΑ εξανάγκασαν αργότερα από το προεδρικό γραφείο έναν μαύρο καθολικό ιερέα, τον Jean Bertrand Aristide, παρόλο που εξελέγη με το 67% των ψήφων στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η πλούσια λευκή τάξη στην Αϊτή του εναντιώθηκε σε αυτό το κυρίως μαύρο έθνος, λόγω των κοινωνικών του προγραμμάτων που είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους φτωχούς και να τερματίσει τη διαφθορά. (3) Αργότερα επέστρεψε στο αξίωμα, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Αναγκάστηκε από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψει το γραφείο και τώρα ζει στη Νότια Αφρική.
Ονδούρα
Στη δεκαετία του 1980 η CIA υποστήριξε το Τάγμα 316 στην Ονδούρα, το οποίο απήγαγε, βασάνισε και σκότωσε εκατοντάδες πολίτες του. Εξοπλισμός βασανιστηρίων και εγχειρίδια παρασχέθηκαν από το Αργεντινό προσωπικό της CIA που συνεργάστηκε με πράκτορες των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των Ονδούρων. Περίπου 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. (1,2) Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση βασανιστηρίων στον κόσμο που χορηγείται από τις ΗΠΑ (3)
Το τάγμα 316 χρησιμοποίησε συσκευές σοκ και ασφυξίας σε ανακρίσεις τη δεκαετία του 1980. Οι κρατούμενοι συχνά κρατούνταν γυμνοί και, όταν δεν ήταν πλέον χρήσιμοι, τους σκότωναν και τους έθαβαν σε ασήμαντους τάφους. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και άλλες πηγές δείχνουν ότι η CIA και η Πρεσβεία των ΗΠΑ γνώριζαν πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και των βασανιστηρίων, ωστόσο συνέχισαν να υποστηρίζουν το Τάγμα 316 και να συνεργάζονται με τους ηγέτες του». (4)
Η Ονδούρα ήταν ένα σκηνικό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για τους Κόντρας που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Σαντινίστα στη Νικαράγουα. Ο John D. Negroponte, επί του παρόντος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ήταν ο πρεσβευτής μας όταν η στρατιωτική μας βοήθεια στην Ονδούρα αυξήθηκε από 4 εκατομμύρια δολάρια σε 77,4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Νεγροπόντε αρνείται ότι είχε γνώση αυτών των φρικαλεοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ωστόσο, ο προκάτοχός του σε αυτή τη θέση, Τζακ Ρ. Μπινς, είχε αναφέρει το 1981 ότι ανησυχούσε βαθιά για την αύξηση των αποδεικτικών στοιχείων για επισήμως χορηγούμενες/εγκεκριμένες δολοφονίες. (5)
Ουγγαρία
Το 1956 η Ουγγαρία, ένα σοβιετικό έθνος-δορυφόρος, εξεγέρθηκε κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, οι εκπομπές από το Αμερικανικό Ραδιόφωνο Ελεύθερης Ευρώπης στην Ουγγαρία μερικές φορές έπαιρναν επιθετικό τόνο, ενθαρρύνοντας τους αντάρτες να πιστέψουν ότι η δυτική υποστήριξη ήταν επικείμενη, και ακόμη και παρέχοντας τακτικές συμβουλές για το πώς να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς. Οι ελπίδες τους τότε διαψεύστηκαν από αυτές τις εκπομπές που ρίχνουν μια ακόμη πιο σκοτεινή σκιά στην ουγγρική τραγωδία.» (1) Ο απολογισμός των νεκρών από την Ουγγαρία και τη Σοβιετική Ένωση ήταν περίπου 3.000 και η επανάσταση συνετρίβη. (2)
Ινδονησία
Το 1965, στην Ινδονησία, ένα πραξικόπημα αντικατέστησε τον στρατηγό Σουκάρνο με αρχηγό τον στρατηγό Σουχάρτο. Οι ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο σε αυτή την αλλαγή κυβέρνησης. Ο Ρόμπερτ Μάρτενς, πρώην αξιωματικός της αμερικανικής πρεσβείας στην Ινδονησία, περιέγραψε πώς Αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματικοί της CIA έδωσαν έως και 5.000 ονόματα σε τάγματα θανάτου του ινδονησιακού στρατού το 1965 και τα έλεγξαν καθώς σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Ο Martens παραδέχτηκε ότι «πιθανότατα έχω πολύ αίμα στα χέρια μου, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Είναι μια στιγμή που πρέπει να χτυπήσεις δυνατά σε μια αποφασιστική στιγμή». (1,2,3) Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων κυμαίνονται από 500.000 έως 3 εκατομμύρια. (4,5,6)
Από το 1993 έως το 1997 οι ΗΠΑ παρείχαν στην Τζακάρτα σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και πούλησαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια όπλων σε αυτό το έθνος. Οι Πράσινοι Μπερέ των ΗΠΑ παρείχαν εκπαίδευση στην ελίτ δύναμη της Ινδονησίας που ήταν υπεύθυνη για πολλές από τις φρικαλεότητες στο Ανατολικό Τιμόρ. (3)
Ιράν
Το Ιράν έχασε περίπου 262.000 ανθρώπους στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ από το 1980 έως το 1988. (1) Δείτε το Ιράκ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον πόλεμο.
Στις 3 Ιουλίου 1988 το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το Vincennes, επιχειρούσε στα ιρανικά ύδατα παρέχοντας στρατιωτική υποστήριξη στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης εναντίον ιρανικών κανονιοφόρων εκτόξευσε δύο πυραύλους σε ένα ιρανικό Airbus, το οποίο εκτελούσε μια συνηθισμένη πολιτική πτήση. Και οι 290 πολίτες που επέβαιναν στο πλοίο σκοτώθηκαν. (2,3)
Ιράκ
Α. Ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν διήρκεσε από το 1980 έως το 1988 και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν περίπου 105.000 Ιρακινοί θάνατοι σύμφωνα με την Washington Post. (1,2)
Σύμφωνα με τον Howard Teicher, πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ παρείχαν στους Ιρακινούς δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις και βοήθησαν το Ιράκ με άλλους τρόπους, όπως να εξασφαλίσουν ότι το Ιράκ διέθετε στρατιωτικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων. φαινόταν να κερδίζει τον πόλεμο και ήταν κοντά στη Βασόρα. (1) Οι ΗΠΑ δεν ήταν αντίθετες με το να αποδυναμωθούν και οι δύο χώρες ως αποτέλεσμα του πολέμου, αλλά δεν φαινόταν να θέλουν καμία πλευρά να κερδίσει.
Β: Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράκ και οι κυρώσεις κατά του Ιράκ επεκτάθηκαν από το 1990 έως το 2003.
Το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ στις 2 Αυγούστου 1990 και οι ΗΠΑ απάντησαν απαιτώντας από το Ιράκ να αποσυρθεί και τέσσερις ημέρες αργότερα ο ΟΗΕ επέβαλε διεθνείς κυρώσεις.
Το Ιράκ είχε λόγους να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα είχαν αντίρρηση για την εισβολή τους στο Κουβέιτ, αφού ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, April Glaspie, είχε πει στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν θέση για τη διαμάχη που είχε η χώρα του με το Κουβέιτ. Έτσι δόθηκε το πράσινο φως, αλλά φαινόταν ότι ήταν περισσότερο παγίδα.
Ως μέρος της στρατηγικής δημοσίων σχέσεων για την ενεργοποίηση του αμερικανικού κοινού να υποστηρίξει μια επίθεση εναντίον του Ιράκ, η κόρη του πρεσβευτή του Κουβέιτ στις ΗΠΑ κατέθεσε ψευδώς ενώπιον του Κογκρέσου ότι τα ιρακινά στρατεύματα έβγαζαν την πρίζα των θερμοκοιτίδων στα ιρακινά νοσοκομεία. (1) Αυτό συνέβαλε σε μια πολεμική φρενίτιδα στις ΗΠΑ
Η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου 1991 και διήρκεσε 42 ημέρες. Στις 23 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος HW Bush διέταξε την έναρξη της χερσαίας επίθεσης των ΗΠΑ. Η εισβολή έλαβε χώρα με πολύ άσκοπους φόνους ιρακινού στρατιωτικού προσωπικού. Μόνο περίπου 150 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους σε σύγκριση με περίπου 200.000 Ιρακινούς. Μερικοί από τους Ιρακινούς σκοτώθηκαν ανελέητα στον αυτοκινητόδρομο του θανάτου και περίπου 400 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου αφέθηκαν σε αυτό το έθνος από τις ΗΠΑ (2,3)
Άλλοι θάνατοι αργότερα ήταν από καθυστερημένους θανάτους λόγω τραυμάτων, αμάχους που σκοτώθηκαν, από ζημιές στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού του Ιράκ και σε άλλες πτυχές της κατεστραμμένης υποδομής του και από τις κυρώσεις.
Το 1995 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράκ ήταν υπεύθυνες για τον θάνατο περισσότερων από 560.000 παιδιών από το 1990. (5)
Η Leslie Stahl στο τηλεοπτικό πρόγραμμα 60 Minutes το 1996 ανέφερε στη Madeleine Albright, Πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: «Ακούσαμε ότι μισό εκατομμύριο παιδιά έχουν πεθάνει. Θέλω να πω, είναι περισσότερα παιδιά από όσα πέθαναν στη Χιροσίμα. Και – και ξέρετε, αξίζει η τιμή;» Η Ολμπράιτ απάντησε «Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη επιλογή, αλλά η τιμή - πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο». (4)
Το 1999 η UNICEF ανέφερε ότι 5.000 παιδιά πέθαιναν κάθε μήνα ως αποτέλεσμα της κύρωσης και του πολέμου με τις ΗΠΑ (6)
Ο Ρίτσαρντ Γκάρφιλντ εκτίμησε αργότερα ότι ο πιθανότερος αριθμός υπερβολικών θανάτων μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών από το 1990 έως τον Μάρτιο του 1998 ήταν 227.000 – διπλάσιος από εκείνους της προηγούμενης δεκαετίας. Ο Garfield υπολόγισε ότι οι αριθμοί ήταν 350.000 έως το 2000 (με βάση εν μέρει τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης). (7)
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη του. Τα στοιχεία του δεν ενημερώθηκαν για τα υπόλοιπα τρία χρόνια των κυρώσεων. Επίσης, δύο άλλες κάπως ευάλωτες ηλικιακές ομάδες δεν μελετήθηκαν: τα μικρά παιδιά άνω των πέντε ετών και οι ηλικιωμένοι.
Όλες αυτές οι αναφορές ήταν σημαντικοί δείκτες τεράστιου αριθμού θανάτων που γνώριζαν οι ΗΠΑ και που ήταν μέρος της στρατηγικής τους να προκαλέσουν αρκετό πόνο και τρόμο στους Ιρακινούς ώστε να τους κάνει να εξεγερθούν ενάντια στην κυβέρνησή τους.
Γ: Ο πόλεμος Ιράκ-ΗΠΑ ξεκίνησε το 2003 και δεν έχει ολοκληρωθεί
Ακριβώς όπως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ενθάρρυνε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ το 1991, έτσι και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έθεσαν τις βάσεις για να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ τον τρέχοντα πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Ενώ σε κάποιους άλλους πολέμους μάθαμε πολύ αργότερα για τα ψέματα που χρησιμοποιήθηκαν για να μας εξαπατήσουν, μερικές από τις απάτες που χρησιμοποιήθηκαν για να μας οδηγήσουν σε αυτόν τον πόλεμο έγιναν γνωστές σχεδόν αμέσως μόλις ειπώθηκαν. Δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής, δεν προσπαθούσαμε να προωθήσουμε τη δημοκρατία, δεν προσπαθούσαμε να σώσουμε τον ιρακινό λαό από έναν δικτάτορα.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από το Ιράκ που είναι αποτέλεσμα του τρέχοντος πολέμου στο Ιράκ ενάντια στο Ιράκ είναι 654.000, εκ των οποίων οι 600.000 αποδίδονται σε πράξεις βίας, σύμφωνα με ερευνητές του Johns Hopkins. (1,2)
Εφόσον αυτοί οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα της εισβολής των ΗΠΑ, οι ηγέτες μας πρέπει να δεχτούν την ευθύνη γι' αυτούς.
Ισραηλινοπαλαιστινιακός πόλεμος
Περίπου 100.000 έως 200.000 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, αλλά κυρίως οι τελευταίοι, έχουν σκοτωθεί στον αγώνα μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν σθεναρά το Ισραήλ, παρέχοντας βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστηρίζοντας την κατοχή πυρηνικών όπλων. (1,2)
Κορέα, Βόρεια και Νότια
Ο πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε το 1950 όταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τρούμαν, η Βόρεια Κορέα εισέβαλε στη Νότια Κορέα στις 25 Ιουνίου. Ωστόσο, από τότε έχει προκύψει μια άλλη εξήγηση που υποστηρίζει ότι η επίθεση από τη Βόρεια Κορέα έγινε σε μια περίοδο πολλών συνοριακών εισβολών και από τις δύο πλευρές. Η Νότια Κορέα ξεκίνησε τις περισσότερες από τις συνοριακές συγκρούσεις με τη Βόρεια Κορέα ξεκινώντας το 1948. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ισχυρίστηκε ότι μέχρι το 1949 ο στρατός της Νότιας Κορέας διέπραξε 2.617 ένοπλες εισβολές. Ήταν μύθος ότι η Σοβιετική Ένωση διέταξε τη Βόρεια Κορέα να επιτεθεί στη Νότια Κορέα. (1,2)
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την επίθεσή τους πριν εγκριθεί ψήφισμα του ΟΗΕ που υποστηρίζει την επέμβαση του έθνους μας και οι στρατιωτικές μας δυνάμεις ενίσχυσαν τον χάος στον πόλεμο εισάγοντας τη χρήση του ναπάλμ. (1)
Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο κύριος όγκος των θανάτων ήταν Νοτιοκορεάτες, Βορειοκορεάτες και Κινέζοι. Τέσσερις πηγές αναφέρουν αριθμούς θανάτων που κυμαίνονται από 1,8 έως 4,5 εκατομμύρια. (3,4,5,6) Μια άλλη πηγή δίνει συνολικά 4 εκατομμύρια αλλά δεν προσδιορίζει σε ποιο έθνος ανήκαν. (7)
Ο John H. Kim, βετεράνος του αμερικανικού στρατού και πρόεδρος της Κορεατικής Επιτροπής Βετεράνων για την Ειρήνη, δήλωσε σε άρθρο ότι κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας «ο στρατός, η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ συμμετείχαν άμεσα στη δολοφονία περίπου τριών εκατομμυρίων αμάχων – Τόσο οι Νότιοι όσο και οι Βορειοκορεάτες – σε πολλές τοποθεσίες σε όλη την Κορέα… Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ έριξαν περίπου 650.000 τόνους βομβών, συμπεριλαμβανομένων 43.000 τόνων βομβών ναπάλμ, κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου». Εικάζεται ότι αυτό το σύνολο δεν περιλαμβάνει κινέζικες απώλειες.
Μια άλλη πηγή αναφέρει συνολικά περίπου 500.000 που ήταν Κορεάτες και πιθανώς μόνο στρατιωτικοί. (8,9)
Λάος
Από το 1965 έως το 1973, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ έριξαν πάνω από δύο εκατομμύρια τόνους βομβών στο Λάος - περισσότερες από όσες ρίφθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από τις δύο πλευρές. Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού έγιναν πρόσφυγες. Αυτό ονομάστηκε αργότερα «μυστικός πόλεμος», καθώς συνέβη την ίδια στιγμή με τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά δεν έλαβε χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν. Ο Μπράνφμαν κάνει τη μόνη εκτίμηση που γνωρίζω, δηλώνοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι σημαίνει ότι τουλάχιστον 200.000 πέθαναν. (1,2,3)
Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Λάος ξεκίνησε στην πραγματικότητα πολύ νωρίτερα. Ένας εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν οι ΗΠΑ στρατολόγησαν μια δύναμη 40.000 Λαοτών για να αντιταχθούν στο Pathet Lao, ένα αριστερό πολιτικό κόμμα που ανέλαβε τελικά την εξουσία το 1975.
Δείτε επίσης το Βιετνάμ
Νεπάλ
Μεταξύ 8.000 και 12.000 Νεπάλ έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε ένας εμφύλιος πόλεμος το 1996. Το ποσοστό θνησιμότητας, σύμφωνα με το Foreign Policy in Focus, αυξήθηκε απότομα με την άφιξη σχεδόν 8.400 αμερικανικών υποπολυβόλων M-16 (950 rpm) και συμβούλων των ΗΠΑ. Το Νεπάλ είναι κατά 85 τοις εκατό αγροτικό και έχει μεγάλη ανάγκη από αγροτική μεταρρύθμιση. Δεν αποτελεί έκπληξη το 42% των κατοίκων της ζουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. (1,2)
Το 2002, αφού ξέσπασε ένας άλλος εμφύλιος πόλεμος, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέβαλε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση του Νεπάλ. (3)
Νικαράγουα
Το 1981 οι Σαντινίστας ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σομόζα στη Νικαράγουα, (1) και μέχρι το 1990 περίπου 25.000 Νικαράγουας σκοτώθηκαν σε έναν ένοπλο αγώνα μεταξύ της κυβέρνησης των Σαντινίστας και των ανταρτών Κόντρα που σχηματίστηκαν από τα απομεινάρια της εθνικής κυβέρνησης της Σομόζα. Η χρήση εγχειριδίων δολοφονίας από τους Κόντρα εμφανίστηκε το 1984. (2,3)
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν το νικηφόρο κυβερνητικό καθεστώς παρέχοντας μυστική στρατιωτική βοήθεια στους Κόντρας (αντικομμουνιστές αντάρτες) ξεκινώντας τον Νοέμβριο του 1981. Όταν όμως το Κογκρέσο ανακάλυψε ότι η CIA είχε επιτηρήσει πράξεις δολιοφθοράς στη Νικαράγουα χωρίς να ειδοποιήσει το Κογκρέσο, ενέκρινε την τροποποίηση Boland το 1983, το οποίο απαγόρευσε στη CIA, το Υπουργείο Άμυνας και οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική υπηρεσία να παρέχουν οποιαδήποτε περαιτέρω μυστική στρατιωτική βοήθεια. (4)
Αλλά βρέθηκαν τρόποι για να παρακάμψουμε αυτή την απαγόρευση. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο δεν καλύπτονταν ρητά από τον νόμο, συγκέντρωσε ιδιωτικά και ξένα κεφάλαια για τους Κόντρας. Επιπλέον, πουλήθηκαν όπλα στο Ιράν και τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις διοχετεύθηκαν στους Κόντρας που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά της κυβέρνησης των Σαντινίστα. (5) Τελικά, οι Σαντινίστας ψηφίστηκαν από τα καθήκοντά τους το 1990 από ψηφοφόρους που πίστευαν ότι μια αλλαγή στην ηγεσία θα κατευνάσει τις ΗΠΑ, οι οποίες προκαλούσαν δυστυχία στους πολίτες της Νικαράγουας χάρη στην υποστήριξή τους στους Κόντρας.
Πακιστάν
Το 1971 το Δυτικό Πακιστάν, ένα αυταρχικό κράτος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, εισέβαλε βάναυσα στο Ανατολικό Πακιστάν. Ο πόλεμος τελείωσε αφού η Ινδία, της οποίας η οικονομία ήταν συγκλονιστική μετά την αποδοχή περίπου 10 εκατομμυρίων προσφύγων, εισέβαλε στο Ανατολικό Πακιστάν (τώρα Μπαγκλαντές) και νίκησε τις δυνάμεις του Δυτικού Πακιστάν. (1)
Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτού του βάναυσου αγώνα, που ορισμένοι αναφέρουν ως γενοκτονία που διαπράχθηκε από το Δυτικό Πακιστάν. Αυτή η χώρα ήταν από καιρό σύμμαχος των ΗΠΑ, ξεκινώντας με 411 εκατομμύρια δολάρια που χορηγήθηκαν για τη δημιουργία των ενόπλων δυνάμεών της, οι οποίες ξόδευαν το 80% του προϋπολογισμού της για τον στρατό της. 15 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα εισρέουν στο Δ. Πακιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου. (2,3,4)
Τρεις πηγές υπολογίζουν ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν και (5,2,6) μια πηγή υπολογίζει 1,5 εκατομμύρια. (3)
Παναμάς
Τον Δεκέμβριο του 1989 τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στον Παναμά, φαινομενικά για να συλλάβουν τον Manuel Noriega, τον πρόεδρο αυτού του έθνους. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα της άποψης των ΗΠΑ ότι είναι ο κύριος του κόσμου και μπορεί να συλλάβει όποιον θέλει. Για αρκετά χρόνια πριν από αυτό είχε εργαστεί για τη CIA, αλλά έπεσε σε δυσμένεια, εν μέρει επειδή δεν ήταν αντίπαλος των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. (1) Υπολογίζεται ότι πέθαναν μεταξύ 500 και 4.000 άνθρωποι. (2,3,4)
Παραγουάη: Βλέπε Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Φιλιππίνες
Οι Φιλιππίνες ήταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ για πάνω από εκατό χρόνια. Τα τελευταία 50 με 60 περίπου χρόνια οι ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει και με άλλο τρόπο βοήθησαν διάφορες κυβερνήσεις των Φιλιππίνων που προσπάθησαν να καταστείλουν τις δραστηριότητες ομάδων που εργάζονται για την ευημερία του λαού τους. Το 1969 η Επιτροπή Σίμινγκτον στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αποκάλυψε πώς στάλθηκε εκεί πολεμικό υλικό για μια εκστρατεία κατά της εξέγερσης. Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και οι πεζοναύτες δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένες πολεμικές επιχειρήσεις. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που εκτελέστηκαν και εξαφανίστηκαν υπό τον Πρόεδρο Φερνάντο Μάρκος ήταν πάνω από 100.000. (1,2)
Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Αυτή ήταν μια κοινή επιχείρηση 6 δεσποτικών κυβερνήσεων της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Υπολογίζεται ότι 13.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου. (1)
Ιδρύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1975 στη Χιλή με πράξη της Interamerican Reunion on Military Intelligence. Σύμφωνα με τον πολιτικό αξιωματικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, Τζον Τίπτον, η CIA και η Χιλιανή Μυστική Αστυνομία συνεργάζονταν, αν και η CIA δεν δημιούργησε την επιχείρηση για να λειτουργήσει αυτή η συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έληξε το 1983. (2)
Στις 6 Μαρτίου 2001 οι New York Times ανέφεραν την ύπαρξη ενός πρόσφατα αποχαρακτηρισμένου εγγράφου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποκάλυπτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διευκόλυναν τις επικοινωνίες για την Επιχείρηση Κόνδορ. (3)
Σουδάν
Από το 1955, όταν κέρδισε την ανεξαρτησία του, το Σουδάν εμπλέκεται τις περισσότερες φορές σε εμφύλιο πόλεμο. Μέχρι το 2003 περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Δεν είναι γνωστό αν ο αριθμός των νεκρών στο Νταρφούρ είναι μέρος αυτού του συνόλου.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν παραπονεθεί ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ συνέβαλαν στην παράταση του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για την ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης στο Χαρτούμ. Το 1999 η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright συναντήθηκε με τον αρχηγό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA) ο οποίος είπε ότι του πρόσφερε προμήθειες τροφίμων εάν απέρριπτε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίχθηκε από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Το 1978 ανακαλύφθηκε η απεραντοσύνη των αποθεμάτων πετρελαίου του Σουδάν και μέσα σε δύο χρόνια έγινε ο έκτος μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι εάν οι ΗΠΑ βοηθήσουν μια κυβέρνηση να έρθει στην εξουσία, θα αισθανθεί υποχρεωμένη να δώσει στις ΗΠΑ μέρος της λαδόπιτας.
Μια βρετανική ομάδα, η Christian Aid, κατηγόρησε ξένες εταιρείες πετρελαίου για συνενοχή στην ερήμωση των χωριών. Αυτές οι εταιρείες –όχι αμερικανικές– λαμβάνουν κρατική προστασία και με τη σειρά τους επιτρέπουν στην κυβέρνηση τη χρήση των αεροδιαδρόμων και των δρόμων της.
Τον Αύγουστο του 1998 οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Χαρτούμ του Σουδάν με 75 πυραύλους κρουζ. Η κυβέρνησή μας είπε ότι ο στόχος ήταν ένα εργοστάσιο χημικών όπλων που ανήκε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην πραγματικότητα, ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν πλέον ο ιδιοκτήτης και το εργοστάσιο ήταν ο μοναδικός προμηθευτής φαρμακευτικών προμηθειών για αυτό το φτωχό έθνος. Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, δεκάδες χιλιάδες μπορεί να πέθαναν λόγω της έλλειψης φαρμάκων για τη θεραπεία της ελονοσίας, της φυματίωσης και άλλων ασθενειών. Οι ΗΠΑ διευθέτησαν μια αγωγή που είχε υποβάλει ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. (1,2)
Ουρουγουάη: Βλέπε Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Βιετνάμ
Στο Βιετνάμ, βάσει συμφωνίας πριν από πολλές δεκαετίες, υποτίθεται ότι θα γίνονταν εκλογές για ένα ενιαίο Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ. Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σε αυτό και υποστήριξαν την κυβέρνηση Diem στο Νότιο Βιετνάμ. Τον Αύγουστο του 1964 η CIA και άλλοι βοήθησαν να κατασκευαστεί μια ψεύτικη βιετναμέζικη επίθεση σε αμερικανικό πλοίο στον Κόλπο του Τόνκιν και αυτό χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. (1)
Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, μια αμερικανική επιχείρηση δολοφονίας, που ονομάζεται Επιχείρηση Φοίνιξ, τρομοκρατούσε τον λαό του Νοτίου Βιετνάμ, και κατά τη διάρκεια του πολέμου τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα το 1968 για τη μαζική σφαγή των ανθρώπων στο χωριό My Lai.
Σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης του Βιετνάμ το 1995, ο αριθμός των θανάτων πολιτών και στρατιωτικού προσωπικού κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ήταν 5,1 εκατομμύρια. (2)
Δεδομένου ότι οι θάνατοι στην Καμπότζη και το Λάος ήταν περίπου 2,7 εκατομμύρια (Βλ. Καμπότζη και Λάος), το εκτιμώμενο σύνολο για τον πόλεμο του Βιετνάμ είναι 7,8 εκατομμύρια.
Η Επιτροπή Εικονικής Αλήθειας παρέχει συνολικά 5 εκατομμύρια για τον πόλεμο, (3) και ο Robert McNamara, πρώην υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το περιοδικό New York Times, λέει ότι ο αριθμός των Βιετναμέζων νεκρών είναι 3,4 εκατομμύρια. (4,5)
Γιουγκοσλαβία
Η Γιουγκοσλαβία ήταν μια σοσιαλιστική ομοσπονδία πολλών δημοκρατιών. Δεδομένου ότι αρνήθηκε να συνδεθεί στενά με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κέρδισε κάποια υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Αλλά όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, η χρησιμότητα της Γιουγκοσλαβίας για τις ΗΠΑ τελείωσε και οι ΗΠΑ και η Γερμανία εργάστηκαν για να μετατρέψουν τη σοσιαλιστική οικονομία της σε καπιταλιστικό ένα με μια διαδικασία πρωτίστως διχασμού και κατάκτησης. Υπήρχαν εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ διαφόρων περιοχών της Γιουγκοσλαβίας που χειραγωγήθηκαν από τις ΗΠΑ για να προκαλέσουν αρκετούς πολέμους που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση αυτής της χώρας.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι τώρα η Γιουγκοσλαβία χωρίστηκε σε πολλά ανεξάρτητα έθνη των οποίων το μειωμένο εισόδημα, μαζί με τη συνεννόηση της CIA, την έχει κάνει πιόνι στα χέρια των καπιταλιστικών χωρών. (1) Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας προκλήθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ (2)
Ακολουθούν οι εκτιμήσεις ορισμένων, αν όχι όλων, των εσωτερικών πολέμων στη Γιουγκοσλαβία. Όλοι οι πόλεμοι: 107.000; (3,4)
Βοσνία και Κράινα: 250.000; (5) Βοσνία: 20.000 έως 30.000. (5) Κροατία: 15.000; (6) και
Κοσσυφοπέδιο: 500 έως 5.000. (7)
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αφγανιστάν
1.Mark Zepezauer, Boomerang (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2003), σελ.135.
2. Chronology of American State Terrorism
http://www.intellnet.org/resources/american_
terrorism/ChronologyofTerror.html
3. Σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν
http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_in_Afghanistan
4.Mark Zepezauer, The CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1994), σ.76
5. Εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_in Αφγανιστάν)
6. Η επέμβαση της CIA στο Αφγανιστάν, Συνέντευξη με τον Zbigniew Brzezinski, Le Nouvel Observateur, Παρίσι, 15-21 Ιανουαρίου 1998, Δημοσιεύτηκε στο globalresearch.ca 15 Οκτωβρίου 2001, http://www.globalresearch.ca/articles/BRZ110A.html
7.William Blum, Rogue State (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2000), σ.5
8.Άγνωστα νέα, http://www.unknownnews.net/casualtiesw.html
Αγκόλα
1. Howard W. French “From Old Files, a New Story of the US Role in the Angolan War” New York Times 31/3/02
2.Ενημέρωση Angolan, American Friends Service Committee FS, φυλλάδιο 1/11/99.
3.Norman Solomon, War Made Easy, (John Wiley & Sons, 2005) σελ. 82-83.
4.Lance Selfa, US Imperialism, A Century of Slaughter, International Socialist Review Issue 7, Spring 1999 (όπως εμφανίζεται στο Third World Traveler www.thirdworldtraveler.com/American_Empire/Century_Imperialism.html)
5. Jeffress Ramsay, Africa, (Dushkin/McGraw Hill Guilford Connecticut), 1997, σελ. 144-145.
6.Mark Zepezauer, The CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1994), σελ.54.
Αργεντινή : Δείτε Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Βολιβία
1. Phil Gunson, Guardian, 5/6/02,
http://www.guardian.co.uk/archive /article/0,4273,41-07884,00.html
2.Jerry Meldon, Return of Bolilvia's Drug – Stained Dictator, Consortium, www.consortiumnews.com/archives/story40.html .
Βραζιλία Βλέπε Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Καμπότζη
1.Επιτροπή εικονικής αλήθειας http://www.geocities.com/~virtualtruth/ .
2.David Model, President Richard Nixon, Henry Kissinger, and the Bombing of Cambodia απόσπασμα από το βιβλίο Liing for Empire How to Commit War Crimes With A Straight Face, Common Courage Press, 2005, χαρτί http://thirdworldtraveler.com/American_Empire /Nixon_Cambodia_LFE.html .
3.Noam Chomsky, Chomsky on Cambodia under Pol Pot, κ.λπ., http//zmag.org/forums/chomcambodforum.htm .
Τσαντ
1.William Blum, Rogue State (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2000), σελ. 151-152.
2.Richard Keeble, Crimes Against Humanity in Chad, Znet/Activism 12/4/06 http://www.zmag.org/content/print_article.cfm?itemID=11560§ionID=1 ).
χιλή
1.Parenti, Michael, The Sword and the Dollar (Νέα Υόρκη, St. Martin's Press, 1989) σελ. 56.
2.William Blum, Rogue State (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2000), σελ. 142-143.
3. Περισσότερο: Ήρωες και δολοφόνοι του 20ου αιώνα, Augusto Pinochet Ugarte,
http://www.moreorless.au.com/killers/pinochet.html
4. Associated Press, Pincohet στα 91α γενέθλια, αναλαμβάνει την ευθύνη για τις καταχρήσεις καθεστώτων, Dayton Daily News 26/11/06
5. Chalmers Johnson, Blowback, The Costs and Consequences of American Empire (Νέα Υόρκη: Henry Holt and Company, 2000), σελ. 18.
Κίνα: Βλέπε Κορέα
Κολομβία
1.Chronology of American State Terrorism, σελ.2
http://www.intellnet.org/resources/american_terrorism/ChronologyofTerror.html) .
2.William Blum, Rogue State (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2000), σελ. 163.
3.Millions Killed by Imperialism Washington Post 6 Μαΐου 2002) http://www.etext.org./Politics/MIM/rail/impkills.html
4.Gabriella Gamini, CIA Setup Death Squads in Colombia Times Newspapers Limited, 5 Δεκεμβρίου 1996, www.edu/CommunicationsStudies/ben/news/cia/961205.death.html ).
5.Επιτροπή εικονικής αλήθειας, 1991
Έκθεση Human Rights Watch: Colombia's Killer Networks–The Military-Paramilitary Partnership).
Κούβα
1.Αγ. James Encyclopedia of Popular Culture – on Bay of Pigs Invasion http://bookrags.com/Bay_of_Pigs_Invasion .
2.Wikipedia http://bookrags.com/Bay_of_Pigs_Invasion#Casualties .
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Πρώην Ζαΐρ)
1.F. Jeffress Ramsey, Αφρική (Guilford Connecticut, 1997), σελ. 85
2. Anup Shaw Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 31/10/2003) http://www.globalissues.org/Geopolitics/Africa/DRC.asp )
3. Kevin Whitelaw, A Killing in Congo, US News and World Report http://www.usnews.com/usnews/doubleissue/mysteries/patrice.htm
4.William Blum, Killing Hope (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1995), σελ. 158-159.
5.Ό.π.,σ. 260
6.Ό.π.,σελ. 259
7.Ό.π.,σ.262
8. David Pickering, «World War in Africa, 26/6/02,
www.9-11peace.org/bulletin.php3
9.William D. Hartung και Bridget Moix, Deadly Legacy; US Arms to Africa and the Congo War, Arms Trade Resource Center, Ιανουάριος 2000 www.worldpolicy.org/projects/arms/reports/congo.htm
Δομινικανή Δημοκρατία
1.Norman Solomon, (χωρίς τίτλο) Βαλτιμόρη Κυριακή 26 Απριλίου 2005
http://www.globalpolicy.org/empire/history/2005/0426spincycle.htm
Κύκλος Περιστροφής Παρέμβασης
2.Βικιπαίδεια. http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Power_Pack
3.William Blum, Killing Hope (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1995), σελ. 175.
4.Mark Zepezauer, The CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1994), σ.26-27.
Ανατολικό Τιμόρ
1.Επιτροπή εικονικής αλήθειας, http://www.geocities.com/~virtualtruth/date4.htm
2. Matthew Jardine, Unraveling Indonesia, Nonviolent Activist, 1997)
3. Chronology of American State Terrorism http://www.intellnet.org/resources/american_terrorism/ChronologyofTerror.html
4.William Blum, Killing Hope (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1995), σελ. 197.
5. Εκπαιδευμένοι κρεοπώλες του Τιμόρ στις ΗΠΑ, The Guardian, Λονδίνο. Παρατίθεται από The Drudge Report, 19 Σεπτεμβρίου 1999. http://www.geocities.com/~virtualtruth/indon.htm
Ελ Σαλβαδόρ
1.Robert T. Buckman, Latin America 2003, (Stryker-Post Publications Baltimore 2003) Σελ. 152-153.
2.William Blum, Rogue State (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2000), σελ. 54-55.
3. Ελ Σαλβαδόρ, Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/El_Salvador#The_20th_century_and_beyond)
4.Επιτροπή εικονικής αλήθειας http://www.geocities.com/~virtualtruth/ .
Γρενάδα
1.Mark Zepezauer, The CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1994), σελ. 66-67.
2.Stephen Zunes, The US Invasion of Grenada, http://wwwfpif.org/papers/grenada2003.html .
Γουατεμάλα
1.Επιτροπή εικονικής αλήθειας http://www.geocities.com/~virtualtruth/
2.Ibid.
3.Mark Zepezauer, The CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1994), σ.2-13.
4.Robert T. Buckman, Latin America 2003 (Stryker-Post Publications Baltimore 2003) σελ. 162.
5. Douglas Farah, Papers Show Role US in Guatemalan Abuses, Washington Post Foreign Service, 11 Μαρτίου 1999, A 26
Αΐτη
1.Francois Duvalier, http://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Duvalier#Reign_of_terror ).
2. Mark Zepezauer, The CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1994), σελ. 87.
3.William Blum, Αϊτή 1986-1994: Who Will Rid Me of This Turbulent Priest, http://www.doublestandards.org/blum8.html
Ονδούρα
1.William Blum, Rogue State (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2000), σελ. 55.
2.Αναφορές ανά χώρα: Ονδούρα, Επιτροπή Εικονικής Αλήθειας http://www.geocities.com/~virtualtruth/honduras.htm
3. James A. Lucas, Torture Gets The Silence Treatment, Countercurrents, 26 Ιουλίου 2004.
4.Gary Cohn and Ginger Thompson, Unearthed: Fatal Secrets, Baltimore Sun, ανατύπωση μιας σειράς που εμφανίστηκε 11-18 Ιουνίου 1995 στο Jack Nelson-Pallmeyer, School of Assassins, σελ. 46 Orbis Books 2001.
5. Michael Dobbs, Ο χρόνος του Negroponte στην Ονδούρα στο τεύχος, Washington Post, 21 Μαρτίου 2005
Ουγγαρία
1.Επιμέλεια Malcolm Byrne, The 1956 Hungarian Revoluiton: A history in Documents 4 Νοεμβρίου 2002 http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB76/index2.htm
2. Wikipedia The Free Encyclopedia,
http://www.answers.com/topic/hungarian-revolution-of-1956
Ινδονησία
1.Επιτροπή εικονικής αλήθειας http://www.geocities.com/~virtualtruth/ .
2.Editorial, Indonesia's Killers, The Nation, 30 Μαρτίου 1998.
3. Matthew Jardine, Indonesia Unraveling, Non Violent Activist Σεπτέμβριος–Οκτώβριος 1997 (Αμνηστία) 2/7/07.
4.Sison, Jose Maria, Reflections on the 1965 Massacre in Indonesia, σελ. 5. http://qc.indymedia.org/mail.php?id=5602 ;
5. Annie Pohlman, Women and the Indonesian Killings of 1965-1966: Gender Variables and Possible Direction for Research, σελ.4, http://coombs.anu.edu.au/SpecialProj/ASAA/biennial-conference/2004/Pohlman -A-ASAA.pdf
6.Peter Dale Scott, The United States and the Overthrow of Sukarno, 1965-1967, Pacific Affairs, 58, Summer 1985, σελίδες 239-264. http://www.namebase.org/scott .
7.Mark Zepezauer, The CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1994), σ.30.
Ιράν
1. Geoff Simons, Iraq from Sumer to Saddam, 1996, St. Martins Press, NY σελ. 317.
2. Chronology of American State Terrorism http://www.intellnet.org/resources/american_terrorism/ChronologyofTerror.html .
3. BBC 1988: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο καταρρίπτει ιρανικό αεροπλάνο http://news.bbc.co.uk/onthisday/default.stm )
Ιράκ
Πόλεμος Ιράν-Ιράκ
1.Michael Dobbs, Οι ΗΠΑ είχαν βασικό ρόλο στη συγκρότηση του Ιράκ, Washington Post 30 Δεκεμβρίου 2002, σελ A01 http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A52241-2002Dec29?language=printer
2.Global Security.Org, Ιράν Πόλεμος στο Ιράκ (1980-1980) globalsecurity.org/military/world/war/iran-iraq.htm .
Πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ και κυρώσεις
1.Ramsey Clark, The Fire This Time (New York, Thunder's Mouth), 1994, σ.31-32
2.Ibid., p. 52-54
3.Ibid., p. 43
4.Anthony Arnove, Iraq Under Siege, (South End Press Cambridge MA 2000). Π. 175.
5. Food and Agricultural Organizaiton, The Children are Dying, 1995 World View Forum, International Action Centre, International Relief Association, σελ. 78
6.Anthony Arnove, Iraq Under Siege, South End Press Cambridge MA 2000. Σελ. 61.
7. David Cortright, A Hard Look at Iraq Sanctions 3 Δεκεμβρίου 2001, The Nation.
Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράκ 2003-;
1. Τζόναθαν Μπορ 654.000 θάνατοι που συνδέονται με τον πόλεμο στο Ιράκ Sun Baltimore, 11 Οκτωβρίου 2006
2.Ειδήσεις http://www.unknownnews.net/casualties.html
Ισραηλινοπαλαιστινιακός πόλεμος
1. Μετά το 1967 Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί θάνατοι από την κατοχή και τη βία 16 Μαΐου 2006 http://globalavoidablemortality.blogspot.com/2006/05/post-1967-palestinian-israeli-deaths.html )
2.Χρονολογία της αμερικανικής κρατικής τρομοκρατίας
http://www.intellnet.org/resources/american_terrorism/ChronologyofTerror.html
Κορέα
1.James I. Matray Revisiting Korea: Exposing Myths of the Forgotten War, Korean War Teachers Conference: The Korean War, 9 Φεβρουαρίου 2001 http://www.truman/library.org/Korea/matray1.htm
2.William Blum, Killing Hope (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1995), σελ. 46
3.Kanako Tokuno, Κινεζική χειμερινή επίθεση στον πόλεμο της Κορέας – η καταστροφή της αμερικανικής στρατηγικής, ICE Case Studies Number 186, Μάιος, 2006 http://www.american.edu/ted/ice/chosin.htm .
4.John G. Stroessinger, Why Nations go to War, (New York; St. Martin's Press), σελ. 99)
5. Britannica Concise Encyclopedia, όπως αναφέρεται στο Answers.com http://www.answers.com/topic/Korean-war
6. Εξερευνώντας το Περιβάλλον: Κορεάτικο Enigma www.cet.edu/ete/modules/korea/kwar.html)
7.Σ. Brian Wilson, Ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες; Virtual Truth Commisson http://www.geocities.com/~virtualtruth/
8.Στατιστικά ατυχημάτων στον πόλεμο της Κορέας www.century china.com/history/krwarcost.html )
9.Σ. Brian Wilson, Documenting US War Crimes in North Korea (Veterans for Peace Newsletter) Άνοιξη, 2002) http://www.veteransforpeace.org/
Λάος
1.William Blum Rogue State (Maine, Common Cause Press) σελ. 136
2. Chronology of American State Terrorism http://www.intellnet.org/resources/american_terrorism/ChronologyofTerror.html
3. Fred Branfman, Εγκλήματα πολέμου στην Ινδοκίνα και η προβληματική μας εθνική ψυχή
www.wagingpeace.org/articles/2004/08/00_branfman_us-warcrimes-indochina.htm ).
Νεπάλ
1. Conn Hallinan, Nepal & the Bush Administration: Into Thin Air, 3 Φεβρουαρίου 2004
fpif.org/commentary/2004/0402nepal.html .
2. Human Rights Watch, Εμφύλιος Πόλεμος του Νεπάλ: η σύγκρουση επαναλαμβάνεται, Μάρτιος 2006)
http://hrw.org/english/docs/2006/03/28/nepal13078.htm .
3. Wayne Madsen, Possible Hand in the Murder of the Nepal Royal Family, India Independent Media Center, 25 Σεπτεμβρίου 2001 http://india.indymedia.org/en/2002/09/2190.shtml .
Νικαράγουα
1.Επιτροπή εικονικής αλήθειας
http://www.geocities.com/~virtualtruth/ .
2.Timeline Νικαράγουα
www.stanford.edu/group/arts/nicaragua/discovery_eng/timeline/ ).
3. Chronology of American State Terrorism,
http://www.intellnet.org/resources/american_terrorism/ChronologyofTerror.html .
4.William Blum, Νικαράγουα 1981-1990 Αποσταθεροποίηση σε αργή κίνηση
www.thirdworldtraveler.com/Blum/Nicaragua_KH.html .
5. Wikipedia, η Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια,
http://en.wikipedia.org/wiki/Iran-Contra_Affair .
Πακιστάν
1.John G. Stoessinger, Why Nations Go to War, (New York: St. Martin's Press), 1974 σελ. 157-172.
2.Asad Ismi, A US – Financed Military Dictatorship, The CCPA Monitor, Ιούνιος 2002, Canadian Center for Policy Alternatives http://www.policyaltematives.ca ) www.ckln.fm/~asadismi/pakistan.html
3.Mark Zepezauer, Boomerang (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2003), σ.123, 124.
4. Arjum Niaz ,When America Look the Other Way by,
www.zmag.org/content/print_article.cfm?itemID=2821§ionID=1
5.Leo Kuper, Genocide (Yale University Press, 1981), σελ. 79.
6. Απελευθερωτικός Πόλεμος του Μπανγκλαντές , Wikipedia, η Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια http://en.wikipedia.org/wiki/Bangladesh_Liberation_War#USA_and_USSR)
Παναμάς
1.Mark Zepezauer, The CIA's Greatest Hits, (Odonian Press 1998) σελ. 83.
2.William Blum, Rogue State (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2000), σελ.154.
3. Ο στρατός των ΗΠΑ κατηγορείται για μαζική δολοφονία, The Winds 9/96, www.apfn.org/thewinds/archive/war/a102896b.html
4.Mark Zepezauer, CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine: Common Courage Press, 1994), σελ.83.
Παραγουάη Βλ. Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Φιλιππίνες
1.Romeo T. Capulong, A Century of Crimes Against the Filipino People, Presentation, Public Interest Law Center, World Tribunal for Iraq Trial in New York City στις 25 Αυγούστου 2004.
http://www.peoplejudgebush.org/files/RomeoCapulong.pdf ).
2.Roland B. Simbulan Η CIA στη Μανίλα – Μυστικές Επιχειρήσεις και η Κρυφή Ιστορία της CIA στις Φιλιππίνες Equipo Nizkor Πληροφορίες – Derechos, derechos.org/nizkor/filipinas/doc/cia.
Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
1. John Dinges, Pulling Back the Veil on Condor, The Nation, 24 Ιουλίου 2000.
2. Επιτροπή εικονικής αλήθειας, Λέγοντας την αλήθεια για μια καλύτερη Αμερική www.geocities.com/~virtualtruth/condor.htm )
3.Operation Condor http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Condor#US_involvement ).
Σουδάν
1.Mark Zepezauer, Boomerang, (Monroe, Maine: Common Courage Press, 2003), σελ. 30, 32,34,36.
2.The Black Commentator, Africa Action The Tale of Two Genocides: The Failed US Response to Rwanda and Darfur, 11 Αυγούστου 2006 http://www.truthout.org/docs_2006/091706X.shtml .
Ουρουγουάη Βλ. Νότια Αμερική: Επιχείρηση Condor
Βιετνάμ
1. Mark Zepezauer, The CIA'S Greatest Hits (Monroe, Maine:Common Courage Press,1994), σελ. 24
2.Casualties – US vs NVA/VC,
http://www.rjsmith.com/kia_tbl.html .
3.Brian Wilson, Επιτροπή Εικονικής Αλήθειας
http://www.geocities.com/~virtualtruth/
4. Fred Branfman, Τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στην Ινδοχία και το καθήκον μας στην αλήθεια 26 Αυγούστου 2004
www.zmag.org/content/print_article.cfm?itemID=6105§ionID=1
5.David K Shipler, Robert McNamara and the Ghosts of Vietnam nytimes.com/library/world/asia/081097vietnam-mcnamara.html
Γιουγκοσλαβία
1.Sara Flounders, Bosnia Tragedy: The Unknown Role of the Pentagon in NATO in the Balkans (Νέα Υόρκη: International Action Center) σελ. 47-75
2.James A. Lucas, Media Disinformation on the War in Yugoslavia: The Dayton Peace Accords Revisited, Global Research, 7 Σεπτεμβρίου 2005 http://www.globalresearch.ca/index.php?context=
viewArticle&code=LUC20050907&articleId=8
3.Γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι στη δεκαετία του 1990
http://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_wars .
4. George Kenney, The Bosnia Calculation: How Many Have Died; Όχι σχεδόν τόσοι όσοι θα περίμεναν κάποιοι., NY Times Magazine, 23 Απριλίου 1995
http://www.balkan-archive.org.yu/politics/
war_crimes/srebrenica/bosnia_numbers.html )
5.Χρονολογία της αμερικανικής κρατικής τρομοκρατίας
http://www.intellnet.org/resources/american_terrorism/
ChronologyofTerror.html.
6. Πόλεμος της Ανεξαρτησίας της Κροατίας, Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_War_of_Independence
7. Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νέα στοιχεία για τους θανάτους αμάχων στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, (7 Φεβρουαρίου 2000) http://www.hrw.org/press/2000/02/nato207.htm .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου