Έκπληξη και ενδιαφέρον προκαλούν άρθρα που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες για υποθέσεις που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εμπεριέχουν σαφείς αναφορές στο μεταναστευτικό. Πρόσφατο μακροσκελές άρθρο του κ. Απόστολου Δοξιάδη, με τίτλο “Ο Τσίπρας, ο Ερντογάν και το ειδύλλιο-σκάνδαλο”, περιέχει αναφορές σε πρωθυπουργούς, υπόνοιες κατασκοπείας, καθώς και εμπλοκή προσώπων που διαδραματίζουν και σήμερα καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ο κ. Δοξιάδης είχε ανακοινωθεί ως σύμβουλος του σημερινού πρωθυπουργού για τα ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ το άρθρο αναπαράχθηκε με retweet από την σύζυγο του πρωθυπουργού, κ. Μαρέβα Μητσοτάκη. Σε αυτό γίνονται αναφορές για τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού (Τσίπρα), την σχέση του με ανώτερη Τουρκάλα διπλωμάτη και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που ζήτησαν διεθνή προστασία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία (Ιούλιος 2016).
Για τους ακρίτες στην πρώτη γραμμή των συνόρων υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εμπλέκονται άτομα γνωστά στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά ακόμα και σήμερα. Βλέπουμε το όνομα της αντιστράτηγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, γνωστής στους νησιώτες για την προσπάθειά της να πείσει για την χρησιμότητα των δομών μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τότε ήταν Γενική Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Φύλαξης Συνόρων.
Στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται ότι είχε επωμιστεί την φύλαξη και την πιθανή επαναπροώθηση, ιδιαίτερα των Τούρκων αντικαθεστωτικών, αφού τα σύνορα ήταν ελεύθερα για τους υπόλοιπους παράνομα εισερχόμενους! Σήμερα, ως απόστρατη, δηλώνει ότι είναι λάθος να φτιάχνουμε στα σύνορα με την Τουρκία δομές. «Το μήνυμα είναι εντελώς λάθος» αναφέρει χαρακτηριστικά! Ένα άλλο πρόσωπο είναι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου Μάρκος Καραβίας επί ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός Διοικητής της Υπηρεσίας, όπως τον αναβάθμισε ο Νότης Μηταράκης.
Σε θέσεις-κλειδιά για το μεταναστευτικό
Θυμίζουμε τον κομβικό ρόλο του κ. Καραβία το 2018 στην συνέχιση του γεωγραφικού περιορισμού, όπως τότε είχε σημειώσει η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ: «Η Υπηρεσία Ασύλου υπάγεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ήταν αυτή που εξέδωσε την απόφαση του γεωγραφικού περιορισμού-εγκλωβισμού των μεταναστών στα ακριτικά νησιά στις 31/5/2017. Ενάντια στην απόφαση αυτή, έγινε προσφυγή από τους πέντε δικηγορικούς συλλόγους (Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω και Ρόδου) και στις 17/4/2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την απόφαση. Παρόλο αυτά, τρεις μέρες μετά, στις 20 Απριλίου 2018, ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας ασύλου κ. Μάρκος Καραβίας έσπευσε να υπογράψει (ίσως η πρώτη του υπογραφή ως διευθυντής) νέα απόφαση, για τον περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία»!
Ο κ. Δοξιάδης, την επόμενη ημέρα του προαναφερόμενου άρθρου, συνέχισε με αιχμές εναντίον του κ. Μηταράκη. Χωρίς να αναφέρεται στο άρθρο, άλλη μία αναβάθμιση που έγινε επί Μηταράκη, είναι του κ. Λογοθέτη. Από διορισμένος επί ΣΥΡΙΖΑ στη δομή στη Σάμο, προήχθη σε Γενικό Γραμματέα Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης. Σημειώνουμε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ως Σάμιος, στην δημιουργία της υπερδομής στη Ζερβού Σάμου.
Η Άγκυρα άρχισε πάλι τα γνωστά κόλπα της
Παρά την αλλαγή κυβέρνησης, πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά παρέμειναν ίδια και συνεχίστηκε σχεδόν η ίδια πολιτική: απόπειρα για δημιουργία δομών-πόλεων μεταναστών στα νησιά ακόμα και στον Έβρο, γεωγραφικός περιορισμός και εγκλωβισμός μεταναστών. Προφανώς κέντρα εξουσίας από την ΕΕ και ισχυρές ΜΚΟ επιβάλλουν και τα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά και τις πολιτικές.
Το άρθρο αναφέρεται σε μία από τις πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος, που αφορά Τούρκους που εισέρχονται στην Ελλάδα, πιθανότατα αντικαθεστωτικοί. Βέβαια ο αθηνοκεντρικός τρόπος προσέγγισης, αντιλαμβάνεται την εθνική διάσταση του θέματος, μόνο όταν απειληθεί η εκάστοτε κυβέρνηση με απώλεια εξουσίας (π.χ, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί και η απόπειρα εισβολής στον Έβρο πριν ένα χρόνο)!
Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Είναι πλέον γνωστό σε όλη την Ευρώπη μετά τα γεγονότα του Έβρου ότι η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για να προωθήσει πολιτικούς στόχους: Στην Ελλάδα για να προωθήσει τις όλο και πιο επιθετικές της βλέψεις στα νησιά και τη Θράκη. Στην Κύπρο ως νέο τρόπο εποικισμού. Στη νοτιοανατολική Τουρκία ενάντια στους Κούρδους και ως πηγή για μισθοφόρους σε διάφορα μέτωπα που εμπλέκεται. Αυτή την πολιτική θα επιδοτήσει με νέα κονδύλια η ΕΕ, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Και μέσα σε όλα αυτά ο κ. Μηταράκης επιχείρησε να στήσει με την Επίτροπο Γιόχανσον φιέστα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, για να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση των σχεδίων των νέων δομών σε Χίο και Λέσβο, με 155 εκατ. ευρώ. Μαζί με αυτές της Σάμου, της Λέρου και της Κω μιλάνε για 277 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα που για τη φύλαξη των συνόρων ο υπουργός Ναυτιλίας ζητούσε επείγουσα χρηματοδότηση 15,8 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων και μάλλον δεν του δόθηκαν.
Μεταξύ της φύλαξης των συνόρων και της κατασκευής υπερδομών στα νησιά η επιλογή είναι εμφανής από τη χρηματοδότηση και μόνο. Θέλουν υπερδομές συσσώρευσης και διαλογής μεταναστών στα σύνορα για να μην ενοχλείται η Βόρεια Ευρώπη από ροές μεταναστών, υπερδομές που δεν θα είναι ελληνικό έδαφος. Ζητείται να δημιουργηθούν στα νησιά και στον Έβρο μόνιμες δομές, όπου πυρήνες και θύλακοι μεταναστών θα μπορούν εύκολα να τεθούν, υπό την επιρροή της Τουρκίας, αντί να φυλάξουν τα σύνορα και να αποτρέψουν όλες τις παράνομες ενέργειες για την προώθηση μεταναστών.
Μην μπερδεύουμε την εκλογή με την εσωκομματική δημοκρατία
Δώρο στην Τουρκία
Χθες, το τουρκικό Λιμενικό συνόδευε βάρκες μεταναστών προς τις ελληνικές ακτές, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μηταράκης αναμένει αναβίωση της νεκρής κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και περιμένει την επιστροφή 1450 μεταναστών που τους έχει απορριφτεί οριστικά το άσυλο! Αναμφίβολα, την ΕΕ την ευνοεί απολύτως ο σχεδιασμός τα νησιά να μετατραπούν σε χώρους εγκλωβισμού και διαλογής μεταναστών.
Έτσι, απομονώνει το πρόβλημα μακριά της, προβάλλει ότι είναι συνεπής στα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα υπηρετείται απόλυτα το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θέλει όλη η διαχείριση να γίνεται στα ευρωπαϊκά σύνορα, αγνοώντας πλήρως τις εθνικές διαστάσεις του θέματος. Για τη δε Τουρκία, ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι ανέλπιστο δώρο, αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις στο πληθυσμιακό επίπεδο για να αποκτήσει δυνάμει ερείσματα στα ακριτικά νησιά που εποφθαλμιά.
Η ελληνική κυβέρνηση, αμήχανη, ψελλίζει φράσεις για εξελίξεις, προϊόντα συμβιβασμού μεταξύ των Ευρωπαίων, χωρίς να έχει κανένα ουσιαστικό πλαίσιο διεκδίκησης. Αρνείται να αφουγκραστεί τους ακρίτες. Ποντάρει λέγοντας ότι τα ελληνικά σύνορά είναι ευρωπαϊκά, παραβλέποντας όμως ότι η ΕΕ τα αναγνωρίζει ως σύνορα για θέματα που εξυπηρετούν την ίδια, ενώ στη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ξεκάθαρα ενάντια των εθνικών συμφερόντων. Όποιος, όμως, νομίζει ότι μπορεί να τζογάρει και να κοροϊδεύει για τα εθνικά θέματα, ας είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί. Επικίνδυνες ζαριές πάνω στα σύνορα, που υπονομεύουν όχι απλώς την εθνική ασφάλεια, αλλά την ίδια την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου